2. مهر 1392 - 14:37   |   کد مطلب: 12306
درج نام «سيد جمال الدين اسدآبادي» در يونسكو با عنوان « افغاني»
index
دبيركل بنياد فردوسي پس از بررسي چگونگي ثبت مفاخر ايراني، اسلامي در يونسكو گفت: با پيشنهاد افغانستان و پشتيباني ايران رويداد «يك‌صد و پنجاهمين سالگرد زندگي فعال سيد جمال‌الدين اسدآبادي» درفهرست يونسكو ثبت شده اما در اين پرونده نام سيد جمال الدين اسدآبادي، «سيد جمال‌الدين افغاني» درج شده است.
ياسر موحدفرد، دبيركل بنياد فردوسي گفت: پيمايشي كه در چگونگي ثبت مفاخر ايراني اسلامي در سازمان جهاني يونسكو از سال 2004 تا 2011 ميلادي از پايگاه مجازي رسمي آن سازمان انجام شده‌، نشان از آن داشته است كه همزمان با ثبت رويدادها و مفاخر جهاني در فهرست رويدادهاي علمي، فرهنگي و هنري يونسكو در دوسالانه 2005-2004 ميلادي از ميان 45 رويداد و مفاخر ثبت شده نامي از ايران ديده نمي‌شود.
وي گفت: در دوسالانه 2007-2006 ميلادي با آنكه ثبت رويدادهاي مشاركتي مفاخر ايراني اسلامي به انجام رسيده اما بازهم نامي از ايران آورده نشده است در اين دوسالانه «هشتصدمين زادسال مولوي» با نام «مولانا جلال‌الدين بلخي رومي» به وسيله كشورهاي افغانستان، مصر و تركيه ثبت شده و «ششصدمين سال‌مرگ عبدالرحمن ابن خلدون» توسط كشورهاي افغانستان، الجزاير، مصر، مراكش و تونس به ثبت رسيده و «يك‌هزار و سيصدمين زادسال خليل ابن احمد فراهيدي» از مفاخر ايراني و مبدع علم عروض به نام كشور عمان، ثبت شده است.
موحدفر بيان كرد: ابن خلدون يكي از مفاخر اسلامي است، منتها پرونده ششصدمين سال مرگ وي به عنوان يكي از مفاخر اسلامي توسط چند كشور به صورت مشترك ثبت شده، اما ايران در اين پرونده‌ها مشاركت نداشته است. اين مشاركت با كشورهاي ديگر به دليل تاثيرگذاري مفاخر در كشورهاي مختلف بوده است به عنوان مثال در بحث ثبت مولانا چند كشور از جمله مصر عنوان كرده كه ما هم آثاري از مولانا داريم كه تاثيرگذار بوده است.
وي بيان كرد: در دوسالانه 2009-2008 ميلادي، خوشبختانه ايران دو رويداد «نهصد و پنجاهمين زادسال امام محمد غزالي» و «چهارصدمين سال‌مرگ شيخ بهايي» را به ثبت رسانده است؛ با اين حال پيشنهادهاي كشور افغانستان با پشتيباني ايران دو رويداد «يك‌صد و پنجاهمين سالگرد زندگي فعال سيد جمال‌الدين اسدآبادي» با نام «سيد جمال‌الدين افغاني» و «هشتصد و پنجاهمين سال‌مرگ سنايي غزنوي» بوده كه به نام اين كشور به ثبت رسانده شده و نيز پيشنهاد كشور تاجيكستان با پشتيباني كشورهاي ايران، افغانستان و قزاقستان، ثبت رويداد «يك‌هزار و يك‌صد و پنجاهمين زادسال ابوعبداله رودكي» بوده كه به نام تاجيكستان به انجام رسيده است.
وي افزود: سيدجمال الدين اسدآبادي ايراني بوده ولي از او به نام جمال الدين افغاني هم ياد مي‌شد منتها در نهايت اين انديشمند ايراني، اسلامي به نام افغانستان ثبت شده است و تنها در اين پرونده ايران، كشور افغانستان را پشتيباني كرده است.
مدبركل بنياد فردوسي بيان كرد: وقتي سند ثبت رويدادها از سوي يك كشور مطرح مي‌شود در جايگاههاي مختلف مورد بررسي قرار مي‌گيرد اگر اين پرونده معارض نداشته باشند سند به مرحله بالاتر مي‌رود و بعد از دو سال در كميسيون منطقه اي بررسي مي‌شود. اگر نماينده كشورهاي حوزه منطقه ابراز نظري نكنند آن مفاخر و رويدادهاي فرهنگي به نام آن كشور ثبت مي‌شود در آن زمان ايران مي‌توانست در اين باره اظهار نظر كند اما اين كار را انجام نداد درحالي كه بايد پژوهشكده و معاونت ميراث فرهنگي بايد در اين زمينه فعاليت مي‌كردند.
وي افزود: در دوسالانه 2011و2010 ميلادي براي نخستين بار سهم ايران از ثبت مفاخر در فهرست رويدادهاي فرهنگي، هنري و علمي يونسكو به چهار گزينه رسيده است؛ در ميان چهار ثبت مفاخر ايراني در اين دوسالانه با پيشنهاد رسمي بنياد فردوسي و با همكاري كميسيون ملي يونسكو در ايران «هزارمين سالگرد سرايش شاهنامه» و نيز «هفتصد و پنجاهمين سالگرد زندگي فعال خواجه نصيرالدين طوسي» به پيشنهاد دانشگاه صنعتي خواجه‌نصير و با همكاري بنياد فردوسي تنظيم شد و به نمايندگي ايران در يونسكو فرستاده شد كه با اقبال گسترده كشورهاي عضو يونسكو به نام ايران به ثبت رسيد.
لازم به ذكر است روزنامه هگمتانه دوروز قبل گزارشي با عنوان «سرقتي بزرگ از سوي دزدان كوچك» را منتشر نمود.
منبع:هگمتانه