در حدود 400 سال پیش راه مخصوص مسافران کوی حسینی از خطه تویسرکان بوده که در گذر به سوی دوست از کارونسرای شاه عباسی فرسفج عبور کرده و آهنگ عراق می نمودند و مردم این منطقه دلبستگی خاصی به کارونسرای فرسفج داشته و عزارداری ها و سوگواری های خود در ماه محرم و صفر را در این مکان برگزار می کردند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آوا سید جمال و به نقل از رودآور؛ به بهانه محرم به سراغ نویسنده کتاب “نگینی بر جاده عتبات” محمدجواد فتحی رفتیم.این کتاب به نقش و جایگاه کارونسرای شاه عباسی شهر فرسفج در شهرستان تویسرکان پرداخته است.
محمدجواد فتحی در حال حاضر رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تویسرکان است.
فتحی در این گفتگو گفت: ایرانیان همان اقوامی بودند که از مسافران با رغبت تمام و به طور رایگان پذیرایی می کردند.در عصر صفویان یکباره کاروانسرا سازی همراه با نوآوری و تزئینات داخلی و کتبیه ها، رشد فراوان پیدا کرد که البته در این امر، فزون بر نقش اقتصادی، ایجاد تسهیلات در امر زیارت شیعیان از اماکن مقدس مذهبی هم نقش عمده داشته است.
فتحی اضافه کرد: مشهور است که شاه عباس اول نزدیک به هزار کاروانسرا ساخته است.بطوری که امروز در هر منقطه از ایران کارونسرای شاه عباسی به چشم می خورد که بیشترشان در مسیر زیارت حضرت رضا(علیه السلام) به سوی مشهد یا در مسیر عتبات عالیات به سوی کربلا و نجف قرار دارند.