آلودگی تهران و ماسکهای روی صورت شهروندان تهرانی به نمایندگان مجلس هم سرایت کرده و پارلمان به تکاپو افتاده تا هر چه زودتر زمینه انتقال پایتخت از تهران را به نقطه دیگری از کشور فراهم کنند. حالا قرار است در این هفته نمایندگان در صحن علنی این طرح را که تدوینش بر عهده کمیسیون شوراها و امور داخلی بوده را مورد بررسی قرار دهند. بر اساس توضیحی که محمدجواد کولیوند نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی ارائه کرده اگر طرح انتقال پایتخت در مجلس تصویب شود وزارت کشور موظف خواهد شد در دو سال آینده نسبت به انتقال پایتخت اداری و سیاسی کشور و یا ساماندهی تهران مطالعات لازم را انجام داده و نتیجه را به مجلس اعلام کند.
وي گفته که انتقال پایتخت به معنای انتقال پایتخت دیپلماتیک یعنی سفارتخانهها و وزارتخانهها به شهری دیگر است که انتخاب شهر دیگر با دولت است که طبق مطالعه نتیجه را به دست میآورد.
به این ترتیب در طرح انتقال پایتخت فقط بخش اداری و دیپلماتیک تهران به شهر دیگری منتقل خواهد شد و دستی به ساختار جمعیتی شهر خورده نمیشود. مطرح شدن موضوع انتقال پایتخت در صحن علنی گویا با موافقت رهبر معظم انقلاب بوده چرا که پیش از این کولیوند در 21 تیرماه سال جاری در گفتگو با یک خبرگزاری از لزوم موافقت رهبری با مطرح کردن انتقال پایتخت خبرداده بود.
هنوز مجلسیها شهری را برای جایگزینی تهران انتخاب نکردهاند اما از گوشه و کنار به گوش میرسد که شهرهای زنجان، سمنان و پرند در نزدیکی تهران از جمله گزینههای احتمالی برای این جایگزینی هستند.
این برای نخستين بار نیست که مسئولان در تلاش افتادهاند تا زمینه انتقال پایتخت از تهران را فراهم کنند در سالهای گذشته نیز تلاشهایی از این دست شد اما هربار یا نافرجام ماند یا در ابتدای راه رها شد.
چندی پیش بود که مجمع نمایندگان استان زنجان در دیدار با رئیسجمهور پیشنهاد انتقال پایتخت به شهر سلطانیه را داده بودند.
در این راستا نمایندگان اصفهانی هم دست بکار شدهاند هر چند که بیشتر این تلاشها پنهانی بوده و در دیگر سو برخی از شهرهای اطراف تهران هم گزینه این انتقال بودهاند.
علیرغم وجود پتانسیلهای همدان برای انتقال پایتخت به این شهر هنوز هیچ پیشنهادی از سوی مسئولان و نمایندگان استان در این خصوص حتی بر روی کاغذ هم داده نشده است.
همدان هم جزو گزینههای پیشنهادی است
در همین رابطه امیر خجسته رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی به همدان پیام گفت: طرح تدوین شده در این کمیسیون برای تشکیل شورایعالی ساماندهی و انتقال پایتخت بوده است. نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس اضافه کرد: این شورا 15 عضو خواهد داشت که ریاست آن بر عهده رئیسجمهور و دبیریش وزیر کشور خواهد بود که باید در طول 2 سال زمینه انتقال پایتخت را فراهم کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا در میان شهرهای پیشنهادی برای انتقال پایتخت نامی از همدان هم برده شده گفت: نام همدان را ما پیشنهاد کردیم و هم اکنون نیز یکی از گزینهها برای جایگزینی پایتخت میباشد اما فعلاً این تشکیل شورایعالی انتقال پایتخت است که در دستور کار مجلس قرار گرفته و نه شهرهای جایگزین.
خجسته به شرایط انتقال پایتخت و چگونگی آن هم اشاره کرد و تصریح کرد: در این طرح از کشورهای توسعه یافتهای چون مالزی الگوگیری میشود که منطقهای ویژه را برای رفت و آمدهای سیاسی و دیپلماتیک خود طراحی کردهاند که در تدابیر امنیتی قرار گرفته است.
منبع:همدان پیام