مصاحبه اختصاصی خبرنگار مهندس نیوز که به مناسبت هفته جهاد کشاورزی با آقای مهندس جلالی رئیس شورای تخصصی کشاورزی انجام گرفت و به شرح زیر ارائه می گردد :
1- جایگاه بخش کشاورزی در کشور هم اکنون در چه وضیعتی است ؟
بخش کشاورزی در فرایند توسعه کشور بعنوان یک بخش مهم اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی در کنار بخشهای صنعت و خدمات جایگاه ویژه ای داشته و در تمامی امور مرتبط با توسعه کشور بصورت مستقیم یا غیر مستقیم نقش آفرین می باشد.
این بخش با برخورداری از 14 درصد تولید ناخالصی داخلی 20 درصد اشتغال و 25 درصد صادرات غیر نفتی و تامین کننده حدود 85 درصد مواد غذایی کشور جایگاه والائی در اقتصاد ملی دارد .
امنیت غذایی از مهمترین رسالت این بخش می باشد و از آنجا که روستاها و مناطق عشایری کشور از کانون های اصلی تولید هستند توجه به بهره برداران و شاغلین بخشی در راستای تحقق عدالت اجتماعی بسیار حائز اهمیت می باشد.
نظر به استعدادهای که با استفاده از دانش و فناوری مناسب تا دو برابر وضع موجود تلید داشته باشیم .
2-ظرفیت هایی که در بخش کشاورزی می تواند در کشور فعال شود کدامند ؟
منابع انسانی مهمترین عامل در فرایند تولید هستند که در کشور ما بحمدلله به لحاظ کمی از وضیعیت بسیار خوبی برخوردار است . بیش از 3 /4 میلیون بهره برداری در بخش فعالیت می کنند اما به لحاظ کیفی نیاز به آموزش و مهارت آموزشی دارند بیش از 70 هزار فارغ التحصیل رشته های کشاورزی که جویای کار می باشند میتوانند فرصت های خوبی را برای رشته بخش کشاورزی فراهم نمایند.
درحال حاضر حدود 10 درصد از شاغلین بخش از تحصیلات دانشگاهی برخوردارند که با توجه به درصد بالای بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی می تواند بستر مناسبی را برای ارتقاء جایگاه علمی و فناوری بخش فراهم نماید. تنوع آب و هوایی در کشور از قابلیت های بخش کشاورزی از آنجا که کشور ما در یک منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده است توجه به بهره وری آب و نظام کشت مناسب می توانند تاثیر بسیاری داشته باشند. ارتقاء بهره وری و سایر عوامل تولید اعم از بذر نهال کود شیمیایی ، ماشین آلات و خاک و نابع پایه نیز در جایگاه خود می توانند در رشد ارزش افزوده بخش تاثیرگذار باشند.
3- رویکرد های علمی و صنعتی به چه میزانی در بخش کشاورزی کشور مد نظر هستند و راه کارهای ارتقاء آن چه می باشد ؟
شاخص هایی که در این زمنیه وجود دارد می تواند حدود دو میزان کار را مشخص نمایند . مثلا در بخش کشاورزی کشورمان کشاورزان و تولید کنندگان نمونه که با رعایت اصول علمی و فنی توانسته اند تا چند برابر میانگین کشور تولید داشته باشند ، بیانگر ظرفیتهای خالی است که می تواند در برنامه ریزیها مورد توجه قرار گیرد . توانمندسازی نیروهای شاغل در بخش به لحاظ علمی و فنی از طریق آموزش های کاربردی یکی از راهکارهای موثر در این زمنیه می باشد.
4-در تدوین سیاست های اصلی و برنامه های اجرایی در بخش کشاورزی به چه اولویت هایی باید توجه داشت ؟
اولویتهای بخش کشاورزی بنظر اینجانب می تواند به شرح زیر باشد :
1- اصلاح ساختار و توجه به منابع انسانی بعنوان اصلی ترین و بهترین سرمایه برای ایجاد تحول و پیشرفت در بخش
2- ایجاد هماهنگی بین آموزش های دانشگاهی و بازار کار در بخش کشاورزی
3- فراهم کردن زیر ساختارها و ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری بیشتر در بخش کشاورزی و اصلاح بازار و کسب و کار بخش
4- تقویت تشکلهای بخشی و مشارکت دادن آنها در برنامه ریزی و سیاستگذاری های بخش
5- برنامه ریزی برای اصلاح الگوی کشت و اصلاح الگوی مصرف و سلامت تولیدات
6- برنامه ریزی در جهت ارتقاء بهره وری عوامل تولید به ویژه آب
7- ارتقاء سطح حمایت کلی از بخش متناسب با کشورهای جهان و بالا بردن توان رقابتی تولید کنندگان داخلی
5-رویکردهای حمایتی از فعالان عرصه کشاورزی به عنوان بزرگترین حوزه فعالیت بخش خصوصی در کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
وضعیت حمایت از تولیدکنندگان داخلی را در بخش کشاورزی مناسب نمی بینیم .
حتی با توجه به قوانینی که در این زمینه داریم ، نارسائی فراوان است . مثلا در خصوص سطح حمایت از بخش ، بر اساس تکلیف قانون برنامه پنجم می بایست حداقل معادل 35 درصد ارزش افزوده بخش باشد که در حال حاظر بسیار پایین تر از این حد می باشد .
یا قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی که بر اساس تبصره قانون خرید ، افزایش قیمت سالانه نباید کمتر از میزان نرخ تورم سالیانه کشور باشد . که این قانون نیز ناقص عمل می شود .
علی ایحال در زمینه های مختلفی احکام قانون روشن برای حمایت از بخش کشاورزی داریم که بصورت جامع و کامل عمل نمی شود.
6-برای بهبود پیاده سازی قانون هدفمند سازی یارانه ها در بخش کشاورزی چه نکاتی را پیشنهاد می نمایید؟
در قانون هدفمند سازی یارانه ها می بایست 30 درصد درآمدها ناشی از اجرای قانون صرف بخشهای تولیدی شود که این حکم قانونی نیز یا اجرا نشده و یا در حد بسیار پایین اجرا شده است . ضمنا با توجه به نیاز حمایت ویژه بخش کشاورزی می بایست حداقل فشار بر اقتصاد تولید کنندگان وارد آید.
و با اختصاص یارانه های تولید ، آثار منفی اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها را به حداقل برسانیم
7- مهندسین بسیجی در بخش کشاورزی چگونه می توانند نقدآفرینی کنند؟
مهندسین بسیجی نظیر سایر تحصیل کرده های بخش در هر کدام از بخش های اقتصادی اعم از خصوصی یا تعاونی هستند . می بایست با استفاده از دانش و فناوری های نوین باشد.
دانشجویان بسیجی باید تلاش کنند با تکیه بر آموزشهای کاربردی مهارت های خود را بالا ببرند . مهندسین بسیجی شاغل در نظام اداری نیز با اعتقاد به حمایت از تولید کنندگان داخلی با تلاش در جهت ارتقاء دانش فنی بهره برداران رونق کشاورزی را باعث شوند .
گروهی از مهندسین بسیجی نیز جویای کار هستند که امید است با حمایت های دولت خدمتگذار زمینه اشتغال آنان فراهم گردد
8-رویکرد جهادی در عرصه کشاورزی کشور را چگونه می توان تعریف و نهادینه سازی نمود ؟
رویکرد جهادی در عرصه ی کشاورزی ، یا هر عرصه ی اقتصادی و اجتماعی ، باید بر پایه ی ایثار ، نو آوری ، خلاقیت ، تلقی عبارت از کار ، اعتقاد به خودکفایی و پرهیز از وابستگی به اجانب باشد.
و به تعبیری می توان گفت که تلاش در جهت تحقق شعار امسال که مقام معظم رهبری بنام تولید حمایت از کار و سرمایه ایرانی نامگذاری فرموده اند ، می تواند یک حرکت جهادی و انقلابی باشد.
زیرا علاوه بر پیشرفت کشور ، دفاع جانانه ای در مقابل تحریمها و تهدیدات دشمنان انقلاب اسلامی می باشد
معصومه احمدی