12. تير 1392 - 9:26   |   کد مطلب: 9145
عدم ثبات قیمت سیر، از مشکلات توسعه سیر در شهرستان بهار است
معاون جهاد کشاورزی بهار گفت : از جمله مشکلات توسعه محصول سیر در شهرستان عدم ثبات قیمت این محصول در سال های اخیر بوده است.

 

به گزارش آوسیدجمال به نقل ازبهارانه،استان همدان یکی از عمده تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصول سیر درسراسر کشور است و شهرستان بهار نیز دراین استان یکی از تولیدکنندگان بنام این محصول به شمار می رود.این شهرستان که به تولید سیب زمینی در سراسر کشور شهرت دارد طی چند سال اخیر تولید عمده سیر را در کارنامه تولیدات زراعی خود قرار داده است.

کشاورزان بهاری سالهای پیش هم کاشت سیر را در برنامه کشت سالانه خود داشتند ولی مقدار کشت این محصول بسیار محدود و در کنار کاشت سیب زمینی بود. زارعان بهاری بیشتر اهتمام خود را برای عمل آوری و کشت مرغوب و مطلوب و در نهایت صادرات مناسب سیب زمینی بکار             می گرفتند چراکه از این راه درآمد بالایی را هم کسب می کردند.

در سالهای اخیر به علت محدودیت در فروش محصول سیب زمینی ، زارعان بهاری تصمیم به توسعه کشت سیر گرفته چون هم فروش مناسبی در بازار داشت و هم امکان ذخیره سازی و نگهداری طولانی مدت آن مهیا بود و زارع می توانست محصول خود را در زمان مناسب با قیمت مطلوب به فروش برساند.

قیمت سیر طی چند سال اخیر نوسانات بسیاری را به خود دیده این محصول در سالهای ۸۹ و ۹۰ کیلویی ۴ هزار تومان هم معامله می شد و با شرایط صادراتی مطلوب سود بسیار خوبی را نصیب زارعان منطقه می کرد بر خلاف محصول سیب زمینی که به علت وضعیت نامناسب بازار تمامی زحمات کشاورزان بهاری را طی چند سال اخیر به باد داده است. در دو سال اخیر فروش محصول سیر هم به رکود بازار برخورده تا جاییکه سال گذشته محصول ۴ هزار تومانی با کاهشی باورنکردنی با قیمت کیلویی ۳۰۰ تومان به فروش رسید. در سال جاری نیز که شرایط اقتصادی در رکود به سر     می برد بازار فروش این محصول تفاوت محسوسی را نداشته است و به همان قیمت سال گذشته در روزهای اخیر معامله می شود.

در این خصوص گفتگویی با چند کشاورز بهاری داشتیم :

 

امسال هم سیر قیمت مناسبی ندارد

مهدی . ط یکی از کشاورزان بهاری در گفتگو با مهر عنوان داشت : امسال هم سیر قیمت مناسبی ندارد ، قیمت ۳۰۰ تومان و یا کمی بیشتر نسبت به قیمت ۴ هزار تومانی دو سال گذشته کاهشی چشمگیر و باورنکردنی است.

وی ادامه داد : من صد هکتار زمین زراعی دارم که همه ساله ۸۰ درصد زمین خود را به کشت سیب زمینی و باقی مانده را به کشت سیر اختصاص می دادم ، در سالهای اخیر به علت نامناسب شدن بازارفروش محصول  سیب زمینی ومطلوب بودن بازار سیر تصمیم به کاشت مقدار بیشتری  از این محصول را در مزرعه خود نمودم که آن هم از شانس بد من یکسال بیشتر سود خوبی را نصیبم نکرد و بازار سیر هم دچار وضعیتی به مراتب بدتر از سیب زمینی شد.

این کشاورز عنوان داشت : کشاورزانی که به علت شرایط نابسامان بازار فروش در سال گذشته متضررشدند تصمیم به کشت محدود در سال جاری گرفتند چرا که با ورشکستگی های اخیر دیگر سرمایه آن چنانی برای کشت محصول با میزان بالا ندارند مگر زارعانی که بابت زمین و آب اجاره بهائی نمی پردازند.

 شرایط نامناسب بازار فروش سیر کشاورزان بهاری را بی انگیزه کرده است

کشاورزی دیگر به مهر گفت : من که زمین زراعی مال خودم بود طی دو سال اخیر با این وضعیت بازار کاملا ورشکسته شده ام وای به حال آن دسته از کشاورزانی که اجاره بهای گزافی هم بابت زمین باید بپردازند.

عبادالله . ف افزود : زمانی از فروش سیر سود مناسبی را بدست می آ وردم تا جاییکه هر ساله بیش از ۵۰ درصد زمین های خود را به کشت این محصول اختصاص می دادم ولی طی دو سال اخیر نبود صادرات مناسب ، گرانی بذر خوب ، افزایش قیمت سوخت، کمبود آب و در نهایت شرایط بسیار نامناسب فروش محصول نه تنها انگیزه کشت این محصول بلکه کشت محصولات دیگر را هم از کشاورزان بهاری سلب کرده است و کشاورز ناچارا برای امرار معاش و نداشتن مهارتی دیگر برای کسب درآمد به زراعت می پردارند.

وی افزود : درست است که شرایط اقتصادی کنونی در سراسرجهان حاکم است ولی مسئولان باید به کشاورزان به عنوان تامین کنندگان نیازهای اولیه و اساسی کشورتوجه بیشتری کنند چرا که اگر وضعیت کاشت و فروش محصو لات زراعی به این منوال پیش برود در آینده  ای نه چندان دور همه کشاورزان از ترس از دست دادن همین سرمایه اندک نیز باید خانه نشین شوند.

 نوسانات قیمت سیر در سالهای اخیر کشت این محصول را دچار مشکل کرده است

معاون جهاد کشاورزی شهرستان بهار در گفتگو با مهر گفت : در سال جاری ۷۵۰ هکتار از مزارع شهرستان به کشت محصول سیر اختصاص یافته استکه نسبت به سال گذشته رشد ۱۰ درصدی را داشته است.

هوشنگ کرمی ادامه داد : با توجه به اینکه عملکرد این محصول در هر هکتار ۱۵ تن است پیش بینی می شود در سال جاری از مزارع سیر شهرستان ۱۱ هزار و ۲۵۰ تن محصول سیر برداشت شود.

کرمی با اشاره به اینکه کشت سیر به علت قرار گرفتن در تناوب کشت سیب زمینی از اولویت و اهمیت خاصی برخوردار است ،  افزود : عمده مشکل کشت این محصول در سالهای اخیر عدم ثبات قیمت آن است که ضروریست برای مرتفع سازی این مسئله و سیدن به سطح زیر کشت مناسب و صادرات مطلوب  چاره اندیشی و برنامه ریزی دقیق صورت بگیرد.

وی اظهار داشت : جهاد کشاورزی در راستای بهبود وضعیت کشت و فروش مناسب  محصول سیر اقدام به توزیع کود ، مکانیزاسیون ، نظارت بر مراحل کشت و همکاری مستمر و نزدیک با زارعان این محصول نموده است.

کرمی با اشاره به اینکه برداشت سیر از مزارع شهرستان در روزهای اخیر آغاز شده است ، عنوان داشت : در حال حاضر این محصول بلافاصله پس از برداشت  در روی زمین کشت خود به صورت خیس بین ۳۰۰ تا ۴۲۰ تومان هم  به فروش می رسد.

کرمی همچنین اظهار داشت : کشاورزان باید برای کشت مناسب  محصول سیر اقدام به آماده سازی بستر کشت ، کنترل علف های هرز با روش زراعی مانند تناوب ، استفاده از سیرچه های مناسب برای بذر ، کشت مکانیزه به منظور کاهش هزینه بذر و نیروی کارگری و توقف آبیاری چند روز قبل از برداشت کنند چرا که این روند کشت ، تولید مناسب و افزایش برداشت محصول در هکتار را به دنبال خواهد داشت .