به گزارش آوای سیدجمال به نقل از اقتصادی تهران نیوز، این روزها فضای مجازی و سایت های خبری، پر شده از مطالبی که خبر از کشف کالاهای قاچاق میزند. در این بین شاید کمتر کسی تصور کند میوه هم جز این کالاهای قاچاق باشد ولی سود کلان این بازار موجب شده تا در این عرصه نیز فضایی برای جولان قاچاقچیان بوجود بیاید.
با کمی گشت و گذار در مغازه های میوه فروشی می توان محصولات کشاورزی را مشاهده کرد که رنگ و لعاب خوشی دارد و مارک های برجسته آنها چشم هر خریداری را به خود جذب می کند. انگور قرمز شیلی، پرتقال مصری، نارنگی پاکستان، سیر و لیمو ترش چین و غیره از همین قبیل میوه هایی هستند که پایشان به صورت قاچاق به بازار کشورمان باز شده است.
بر اساس این گزارش، میوه های قاچاق حتی پایشان را به مرکز میوه و تره بار پایتخت نیز باز کرده و به دنبال استقرار ۲۴ ساعته گشت های تعزیرات حکومتی استان تهران برای برخورد با پدیده قاچاق در میدان میوه و تره بار مرکزی، میوه قاچاق در حجره رئیس اتحادیه کشف کردند که جای تامل و بررسی دارد.
*واردات شک بر انگیز محصولات کشاورزی توسط ۵ تاجر!
بر این اساس، سید شکرخدا موسوی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی تهران نیوز گفت: باید تاکید کرد که موضوع واردات بی رویه محصولات کشاورزی بخاطر برنامه ریزی غلط وزارتخانه جهاد کشاورزی است زیرا بعد از اینکه مسئولیت واردات بخش کشاورزی کاملا به این وزارتخانه سپرده شد، متاسفانه برنامه ریزی دقیقی در رابطه با واردات صورت نگرفت.
وی با بیان اینکه بی توجهی به موضوع تولید داخلی از سوی وزارتخانه جهاد کشاورزی باعث شده این وزارتخانه به واردات کالای محصولات خارجی روی بیاورد، اظهار کرد: چنین موضوعی موجب شده تا به مولفه های اقتصاد مقاومتی در این زمینه بی توجهی شود.
موسوی ضمن تاکید بر اینکه وزارتخانه جهاد کشاورزی نتوانسته برنامه ریزی درستی انجام دهد لذا هم اکنون خیلی از محصولات مانند شکر، حبوبات و غیره روی دست کشاورزان مانده و همین قبیل کالاها وارد کشور می شود، ادامه داد: اگر انگیزه بین مسئولان بوجود نیاید این روند ادامه خواهد داشت؛ البته این روزها امکان دارد یکسری از افراد و تجاری که بحث واردات در اختیارشان است از تعطیلی مجلس شورای اسلامی و غیره استفاده کنند و واردات بیشتری در روزهای اخیر صورت بگیرد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکسری از افراد از واردت کالا و محصولات کشاورزی منفعت می برند و دست های پشت پرده وجود دارد، تصریح کرد: هم اکنون واردات بخش کشاورزی در دست ۵ نفر از تجار است که به صورت رسمی انجام می شود و واردات میوه و تره بار را بر عهده دارند؛ این موضوع اصلا درست نبوده و به عبارتی پیچیده و شک برانگیز است البته در این زمینه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بحث های زیادی کرده است ولی باید گفت که سود کلانی در این عرصه وجود دارد و منافع ملی و اقتصاد مقاوتی در آن نادیده گرفته می شود.
وی با تاکید بر اینکه دولتمردان در زمینه مولفه های کشاورزی در عرصه اقتصاد مقاومتی عملکرد خوبی نداشته و ضعیف بوده اند، گفت: باید برای واردات محصولات کشاورزی فکر اساسی شود زیرا راه های نظارت بر قاچاق محصولات کشاورزی ضعیف است و این امر نیز بر عهده دستگاه های نظارتی است.
موسوی با اشاره به اینکه از مناطق آزاد که در کشور وجود دارد قاچاق محصولات کشاورزی صورت می گیرد، خاطرنشان کرد: به عبارتی دیگر باید گفت که از راه قانونی کالای قاچاق وارد می شود که دولت باید در این زمینه کنترل بیشتری انجام دهد.
موضوع افزایش قاچاق میوه و نظارت بر این مهم، صدای مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را نیز درآورده است.
* بازارچه های مرزی راهی برای ورود میوه های قاچاق
در این میان، حسین مهاجرانی، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی تهران نیوز؛ با اشاره به موضوع واردات میوه به کشور و ضررهای وارده به تولیدات کشاورزان داخلی، گفت: هم اکنون واردات میوه به صورت رسمی و قاچاق از مرزهای کشور صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه میوهایی مانند پرتقال مصری، نارنگی پاکستان، سیر و لیمو ترش چین، انگور شیلی و غیره به صورت قاچاق به کشورمان وارد می شود، اظهار کرد: این مهم درحالی رخ می دهد که انواع پرتقال، نارنگی بندرعباس، سیر همدان، لیمو ترش دزفول، میناب و غیره در بازار موجود است و حتی در برخی اقلام طعم و کیفیت محصولات کشاورزی کشورمان در دنیا بی نظیر است.
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار ضمن تاکید بر اینکه برخی محصولات دیگر نیز به کشور وارد می شود که هم اکنون فصل اش نیست و ضرورتی ندارند، ادامه داد: کدو حلوایی، شاه بلوط، آلو، شبرنگ و آووکادو ترکیه، پوملو چینی و غیره از قبیل میوه هایی هستند که مصرفشان ضروری نیست و به صورت قاچاق وارد کشور می شوند.
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چطور حجم عظیم میوه از طریق مبادی غیر رسمی و قاچاق وارد کشور می شود، گفت: مسائل قانونی وجود دارد که باید اصلاح شود؛ به عنوان مثال وقتی محصول قاچاقی را کشف کنند که ارزش آن کمتر از یک میلیون تومان باشد، پرونده تشکیل نمی شود و صرفا کالای فرد ضبط می شود لذا فرد به دلیل سود زیاد باز هم اقدام به اینکار می کند در صورتی که باید پیگیری شود تا فرد واردکننده اصلی مشخص شود.
مهاجرانی با اشاره به مطلب بالا خاطرنشان کرد: در این میان بازارچه های مرزی می توانند بر حسب قانون به اندازه مصرف مورد نیازشان واردات داشته باشند، در صورتی که این اقدام بیش از اندازه و با کامیون صورت می گیرد که این بازارچه ها نیز باید کنترل شوند.
*واردات میوه با رابطه بازی انجام شده است
در همین زمینه، رئیس اتحادیه باغداران کشور با بیان اینکه عدهای میخواهند اسم این کار را قاچاق بگذارند، تصریح کرد: مگر ممکن است این حجم گسترده واردات به شکل قاچاق انجام شده باشد؟ این میوهها هزاران کیلومتر راه را طی کردهاند.
مجتبی شادلو ادامه داد: این محصولات از طریق سیستم ترانزیت و جادههای اصلی آمدهاند، چون میوههایی نیستند که بتوانند با خر و قاطر از کوهها و مناطق صعب العبور وارد شوند. به عنوان مثال، وقتی گیلاس از دماوند به تهران میرسد، کیفیت آن کلی تفاوت میکند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اعتقاد دارید این واردات قانونی انجام شده است؟ گفت: این میزان گسترده واردات با رابطه بازی و دلال صفتی انجام شده است.
*مگر یک یا دو کیلوگرم میوه بوده که در جیب جا شود؟
همچنین، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در واکنشی شدید به این مساله، درباره اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند امکان ندارد این حجم میوه به شکل قاچاق وارد کشور شده باشد، گفت: اگر این محصولات به شکل رسمی آمده است که باید مسئولان مربوطه در این زمینه شفاف سازی و اعلام کنند که این میوهها از مبادی رسمی و قانونی وارد شده است، در غیر این صورت واردات فوق به شکل قاچاق انجام شده و باید روشن شود چه کسی این میوهها را قاچاقی وارد کرده است؟
طهماسبی خاطرنشان کرد: مگر یک یا دو کیلوگرم میوه بوده که در جیب جا شود و بتوان آنها را وارد کشور کرد؛ اصلا این کار شدنی است!؟
در این میان نیز، نمایندگان خانه ملت در مواجه با ورود محصولات کشاورزی قاچاق به کشورمان نکات قابل توجهی را مطرح می کنند.
* رشد ۳۰۰درصدی کشف میوه قاچاق/ پای گمرک در میان است
معاون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در شبکه خبر با بیان اینکه در ۹ماهه نخست امسال ۱۵هزار تن میوه قاچاق کشف شده است، افزود: این رقم در مقایسه با سال گذشته ۳۰۰ درصد افزایش داشته است که ۲۴۰۰ تن آن به میوههایی از جمله پرتقال، لیموترش و سیب اختصاص دارد.
گلستانیزاده افزود: در مورد دیگری محمولهای که قرار بود از بندر شهید رجایی بهمقصد ترکمنستان ترانزیت شود در حال تخلیه در تهران کشف شد.
وی علت افزایش قاچاق میوه در کشور را ورود این محصول کنار دیگر کالاها از طریق ۳هزار کانتینری که وارد گمرک میشوند، دانست و افزود: امکان بازدید همه این کانتینرها وجود ندارد.
گلستانیزاده گفت: اما برای کنترل قاچاق کولهبری با هماهنگی نیروی انتظامی در شرق کشور اقداماتی صورت گرفته است که در روزهای آینده شاهد آن خواهیم بود.
وی افزود: موضوع قاچاق را باید پیش از مبادی تا سطح عرضه کنترل کرد و اینکه واحدهای صنفی غیر قابل کنترل است قابل قبول نیست.
موضوع بی توجهی بر واردات بی رویه محصولات کشاورزی به کشور چد روز پیش در سخنان رهبر انقلاب نیز مورد تاکید قرار گرفت.
* تذکر رهبر انقلاب در خصوص بی توجهی بر واردات بی رویه محصولات کشاورزی
ایشان در ۱۹ بهمن ماه سال جاری تاکید کردند: توصیهی من به مسئولین محترم کشور این است که این جنجال های روزنامهایِ مربوط به انتخابات، سر اینها را گرم نکند، مشغول نکند؛ به فکر اقتصاد باشید. منابع را به سمت آنجایی هدایت کنید که باید هدایت کرد؛ یعنی به سمت تولید؛ چه تولید کشاورزی، چه تولید صنعتی. کشورِ با این عظمت، با این بزرگی، با اینهمه محصولات متنوّع، آدم خجالت میکشد وقتی میبیند -حالا بنده در روزنامه میبینم، شماها در خیابان میبینید- انواع و اقسام میوهی خارجی را در خیابان! پرتقال ما، سیب ما روی درخت میماند، آنوقت برویم میوهی خارجی وارد کنیم؟ اینها را باید فکر کرد، اینها را باید کار کرد. ببرند منابع کشور را به سمت تولید، نه به سمت وابستگی بیشتر، نه به سمت واردات.
حال باید دید دولتمردان یازدهم و دستگاه های مرتبط مبارزه با قاچاق کالا چه تدبیری می اندیشند و آیا در آستانه فرارسیدن سال جدید و نیاز بازار کشور به میوه، شاهد رشد قاچاق به کشورمان خواهیم بود و یا اینکه فکر جدی در این خصوص انجام می شود.
انتهای پیام/ن
دیدگاه شما