آخرین اخبار

5. بهمن 1403 - 9:16   |   کد مطلب: 49078
مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی همدان گفت: سال گذشته هزار و ۴۷۴ هکتار از اراضی کشاورزی استان یکپارچه سازی و ۳۵۸ هکتار نیز تجمیع شده که اسناد در شهرستانهای رزن، اسدآباد و بهار در حال صدور است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «آوای سیدجمال»، به نقل از ایرنا مریم کهبد  اظهار کرد: مهمترین چالش پیش روی کشاورزی، عدم استفاده بهینه از عوامل تولید به ویژه زمین و آب است که این مساله با خرد بود اراضی متعلق به هریک از بهره برداران در ارتباط است.

وی ادامه داد: از این میزان در شهر همدان ۱۵۰ هکتار در اراضی دیم یکپارچه سازی شده است و در اراضی آبی نیز ۷۰ هکتار با ۴۲ قطعه یکپارچه سازی شده است که در حال استفاده از مشوق تسهیلات سیستم آبیاری نوین برای این اراضی هستیم.

وی با بیان اینکه در تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در سال گذشته رتبه سوم کشوری را بدست آوردیم و تلاش می کنیم رتبه های بالاتری را بدست آوریم خاطرنشان کرد: در سال جاری برش سازمانی ۴۳۵ هکتار یکپارچه سازی که ۳۴ هکتار آن تجمیع است که تاکنون هزار و ۳۰۳ هکتار یکپارچه سازی معرفی شده است و ۲۶۶ هکتار هم یکپارچه سازی می شود.

کهبد با اشاره به اینکه در ملایر یک آزمونه (پایلوت) ۵۰۰ هکتاری داریم که ۲۵۰ هکتار شروع به کار شده است و ۲۵۰ هکتار دیگر در حال تهیه فرم و کارهای اجرایی است، تصریح کرد: در بخش تجمیع هم مشکلی نیست و به مرور اسناد صادر می شود و در سه ماه آتی آمار خوبی در این زمینه خواهیم داشت.

وی ادامه داد: بهره برداری مناسب از عوامل تولید برای به فعالیت درآوردن امکانات بالقوه، اجرای کامل قانون یکپارچه سازی اراضی، تعاونی کردن تولید یا تجمیع اراضی خرد و پراکنده، ایجاد قطعات اراضی مناسب برای تولید و تجمیع سرمایه های انسانی و مادی کشاورزان از راهبردهای اساسی و مناسب در رسیدن به توسعه پایدار کشاورزی روستایی محسوب می شود.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان تاکید کرد: مشارکت کشاورزان در یکپارچه سازی اراضی می تواند زمینه ساز رسیدن به اهداف راهبری توسعه کشاورزی باشد.

وی با بیان اینکه پراکندگی اراضی کشاورزی یکی از موانع توسعه کشاورزی است، خاطرنشان کرد: خرد بودن این اراضی مانعی در استفاده بهینه از آب زمین نیروی انسانی و مکانیزاسیون در تولید محصولات کشاورزی است.

عوامل فردی ، اجتماعی و اقتصادی مهمترین موانع یکپارچه سازی و تجمیع اراضی کشاوزی

کهبد بیان کرد: کشاورزان به دلایل مختلف تمایل کمی به یکپارچه سازی اراضی دارند و به شرط یکپارچه سازی موقتی ترجیح می دهند با افراد آشنا و فامیل مشارکت داشته باشند.

وی اصلی ترین موانع یکپارچه سازی را عوامل فردی، اجتماعی و اقتصادی عنوان کرد که باید با فرهنگ سازی این موانع را برای پیشرفت جامعه و کشور برطرف کرد.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان توضیح داد: تجمیع به معنای گردآوری شدن و نقطه مقابل تفکیک و افراز است و زمانی انجام می شود که یک مالک در زمین خودش دارای سند رسمی جداگانه باشد و تصمیم داشته باشد همه زمین های خودش را به شکل واحد درآورد و سند واحد بگیرد.

وی ادامه داد: بر این اساس، کشاورز ممکن است چند قطعه زمین در محل های مختلف روستا داشته باشد که حتی بدون سند نیز باشد، اما برای اینکه بتواند سند واحدی بگیرد باید همه این زمین ها را جابجا کرده و در کنار هم قرار دهد، به تعبیر دیگر با همسایه ها جابجا کند تا بتواند برای آن یک سند واحد بگیرد.

کهبد گفت: یکپارچه سازی فیزیکی اراضی کشاورزان به این معنا است که بهره برداران بپذیرند کنار هم کشاورزی و آبیاری یکپارچه داشته باشند، یعنی اینکه مرزهای خود را بردارند، بدون اینکه زمین هایشان را جابجا کنند، قطعات نقشه برداری شود و حد و مرز قطعه هر کشاورز مشخص شود تا بتوانند یکجا زراعت و کشت کنند.

۸۰ درصد اراضی کشور بصورت خرد است

وی یکی دیگر از معضلات اساسی کشاورزی ایران را خرد بودن زمین های کشاورزی عنوان و تصریح کرد: این مساله از سال ۱۳۴۰ شروع شده و همچنان ادامه دارد بطوریکه حدود ۸۰ درصد اراضی کشور بصورت خرد است.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان با بیان اینکه سازمان امور اراضی کشور به عنوان متولی زمین های کشاورزی در راستای تامین امنیت غذایی و حفظ و یکپارچه سازی اراضی با طرحهای تشویقی بدنبال یکپارچه کردن و تجمیع اراضی کشاورزی است، اظهار کرد: این امر کار بزرگی در کشور است و مردم باید به اهمیت و نفع این مساله پی ببرند و به عنوان کاری مردمی در امور اراضی کشور به آن نگاه شود.

وی یادآور شد: اگرچه کار تجمیع و یکپارچه سازی اراضی از سال ۱۳۸۵ مورد توجه قرار گرفت اما تا ۱۵سال بعد از آن اقدام جدی صورت نگرفته بود، بطوریکه در طول این ۱۵ سال، ۱۳ هزار هکتار اراضی تجمیع و یکپارچه سازی شد و از سال ۱۴۰۰ که یکپارچه سازی اراضی تبدیل به دغدغه جدی برای جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی شد و طی ۲ سال حدود ۶۰۰ هکتار از اراضی یکپارچه شدند.

کهبد ادامه داد: در سازمان امور اراضی کشور قرارگاهی به نام صدور اسناد با هدف یکپارچه سازی اراضی تشکیل و طرحهایی تصویب و منجر به ابلاغ مصوبه ای از سوی وزارت جهاد کشاورزی شد که در آن ۱۰ شهرستان استان به عنوان آزمونه معرفی شود که در صورت اجرای آن اتفاق بزرگی در کشور صورت می گیرد.

تجمیع اراضی کشاورزی راه برون رفت از کشاورزی معیشتی و رسیدن به کشاورزی اقتصادی است

وی یکی از مهمترین وظایف و اولویت های جهاد کشاورزی استان و سازمان امور اراضی کشور را بعد از تثیبت مالکیت اراضی و رفع تداخلات، مساله تجمیع اراضی کشاورزی خواند که راه برون رفت از کشاورزی معیشتی و حرکت به سوی کشاورزی اقتصادی است.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان بیان کرد: کشاورزی را باید به عنوان یک واحد تولیدی و بهره برداری به حساب آورد که دارای صرفه اقتصادی بوده و مکانیزه باشد که این امر نیازمند تجمیع و یکپارچه سازی است.

وی با اشاره به اینکه باید چالش ها و مشکلات تجمیع و یکپارچه سازی را آسیب شناسی کرده و نسبت به رفع آنها اقدام کنیم، افزود: برخی قوانین باعث تشدید این آسیب ها هستند، از جمله قانون اصلاحات ارضی که در سال ۱۳۴۰ تصویب شد که از عوامل مهم خرد شدن اراضی کشاورزی است و همین خرد شدن منجر به تغییرکاربری و ساخت و ساز می شود و اراضی را از حیطه کشاورزی خارج و تولید را با زیان همراه می کند.

کهبد تاکید کرد: تغییر کاربری ها و خرد شدن اراضی از مشکلات حوزه زمین است که موجب هزینه بالای تولید محصولات کشاورزی و کاهش بهره وری شده است، بنابراین باید از خرد شدن بیشتر اراضی کشاورزی جلوگیری کنیم.

وی آسیب و چالش بعدی در زمین های کشاورزی را مربوط به قانون ارث دانست که منجر به بالار فتن تعداد مالکان و بهره برداران و درنتیجه افزایش تعداد قطعات و خرد شدن و کوچک ترشدن قطعات می شود.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان مشکل بعدی را افزایش شهرنشینی و مهاجرت روستائیان به شهر و رهایی زمین از کشاورزی مستمر و پایدار عنوان کرد که موجب خرد شدن اراضی کشاورزی می شود که باید برای جلوگیری از این مشکل تجمیع زمین های کشاورزی جدی تر مورد توجه قرار گیرد.

وی تصریح کرد: تجمیع اراضی کشاورزی دارای مزایای زیادی از جمله افزایش سطح زیر کشت، افزایش بهره برداری از سیستم آبیاری نوین، افزایش درآمد بهره برداران و بهبود سطح زندگی روستائیان، امنیت غذایی پایدار، کاهش تعداد قطعات و جلوگیری از پراکندگی اراضی، کاهش مهاجرت روستائیان به شهرها، افزایش تولید و کاهش هزینه تولید و هزینه های کاشت، داشت و برداشت، مکانیزاسیون شدن اراضی کشاورزی و کاهش مصرف ۵۰ درصدی آب و رعایت تناوب کشت است.

[هزار و ۸۳۲ هکتار از اراضی همدان تجمیع و یکپارچه سازی شد]

یکپارچه سازی موجب افزایش قدرت رقابت در بازارهای بین المللی می شود

کهبد گفت: یکپارچه سازی علاوه بر بهره وری بالاتر موجب افزایش قدرت، رقابت با بازارهای بین المللی در بازاریابی و فروش بیشتر محصولات کشاورزی می شود.

وی یادآور شد: یکپارچه سازی طرحی متقاضی محور است که با به حد نصاب رساندن اراضی خرد و استفاده از فناوری روز و کشت مکانیزه، افزایش بهره وری و کاهش هزینه تولید و توزیع تکنولوژی را بدنبال خواهد داشت.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان تصریح کرد: خرد بودن اراضی کشاورزی مانع از مدیریت صحیح مزارع برای رسیدن به استاندارهای کمی و کیفی می شود.

وی با بیان اینکه اگر زمین کشاورزی بزرگ و یکپارچه باشد، مکانیزاسیون کشاورزی بدرستی اجرا می شود و تولید و بهره وری افزایش و هزینه های تولید کاهش می یابد و در نتیجه درآمد کشاورزان بالا می رود.

کهبد خاطرنشان کرد: یکپارچه سازی زمین ها نقطه شروع تلاش در راستای تامین و امنیت و پایداری غذایی است و تغییر کاربری ها تهدیدهای جدی در این زمینه هستند.

وی با بیان اینکه خرد بودن اراضی کشاورزی نه تنها میزان تولیدات باغی و زارعی را تحت تاثیر قرار می دهد افزود: اقتصادی نبود فعالیت کشاورزی، خرید و فروش اراضی کشاورزی، اتلاف نیروی کار در تردد بین قطعات و افزایش تغییر کاربری اراضی کشاورزی از دیگر مخاطرات عدم یکپارچه سازی است.

مدیر پروژه طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان همدان گفت: با توجه به دستورالعمل مربوط به جلوگیری از خردشدن زمین های کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی و اقتصادی که به تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید، در این آیین نامه مشوق هایی برای متقاضیان و بهره بردارانی که در این طرح مشارکت کرده اند، در نظر گرفته شده است.

وسعت اراضی کشاورزی استان همدان یک میلیون و ۹۴۹ هزار هکتار است که ۷۲۲ هزار و ۸۴۵ هکتار آن زیر کشت سالانه و دائمی است و ۲۶۲ هزار و ۴۶۵ هکتار آن در آیش قرار دارد.

دیدگاه شما

نقشه ماهواره ای اسدآباد
پیش بینی وضعیت هوای اسدآباد
بانک ملت
https://telegram.me/Avaseyedjamal