به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «آوای سیدجمال»، فشارخون معیاری است که نشان میدهد خون هنگامی که از قلب به باقی قسمتهای بدنتان میرود با چه نیرویی به دیوارهٔ رگهایتان فشار وارد میکند. فشارخون با عدد کمتر از ۱۲۰/۸۰ نرمال است. بهطورکلی فشارخون کمتر از ۹۰/۶۰ پایین تلقی میشود.
فشارخون بالا میتواند خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد. فشارخون پایین نیز این خطرات را دارد:
. سرگیجه
. ضعف
. غش
. آسیب به قلب و مغز
اگر در خانه فشارخون خود را چک میکنید، فاکتورهایی میتوانند بر عدد فشارخون شما اثر بگذارند. این مطلب را بخوانید تا بدانید خوردن یا نخوردن، رژیم غذایی و دیگر عوامل چگونه بر عدد فشارخون شما اثر میگذارند.
آیا غذاخوردن میتواند باعث بالا و پایین شدن فشار خونتان شود؟
اگر پزشک شما توصیه کرده که در خانه فشارخون خود را بگیرید، پس احتمالاً این را نیز توصیه کرده که صبح پیش از صبحانه این کار را انجام دهید. زیرا عدد فشارخون معمولاً بعد از خوردن غذا پایینتر از حد معمول است.
وقتی غذا میخورید بدن شما خون بیشتری به معده و روده باریکتان میفرستد. همزمان رگهای دور از سیستم گوارش نیز تنگ و باریک میشوند و قلبتان نیز سختتر و تندتر میزند.
این عملکرد با هدف حفظ گردش خون و فشارخون در مغز و پاها و هر جای دیگری از بدن اتفاق میافتد. اگر رگها و قلب شما به افزایش جریان خون در سیستم گوارشتان بهدرستی پاسخ ندهند، فشارخون در هر قسمت دیگری از بدن به جز گوارش کاهش خواهد یافت که به آن کاهش فشارخون وضعیتی گفته میشود. کاهش فشارخون وضعیتی میتواند منجر به این موارد شود:
. سبکی در سر
. سرگیجه
. سنکوپ (غش)
. افتادن
. آنژین (درد در قفسه سینه)
. اختلال در بینایی
. تهوع
کاهش فشارخون وضعیتی ممکن است بر ۳۳ درصد از افراد سالمند اثر بگذارد.
آیا غذا نخوردن میتواند باعث بالا و پایین شدن فشارخون شود؟
فستینگ میتواند به پایین آوردن فشارخون کمک کند. همچنین میتواند تعادل الکترولیتها را به هم بزند و سبب آریتمی قلب یا مشکلاتی در ریتم یا تندی ضربان قلب شود. پیش از اینکه شیوه فستینگ را در پیش بگیرید حتماً با پزشک مشورت کنید.
آیا چیزی که میخورید هم مهم است؟
بله، رژیم غذایی شما بر فشارخونتان اثر میگذارد. اگر فشارخونتان بالاست میتوانید با تغییراتی در رژیم غذایی خود آن را پایین بیاورید. رویکردهای غذایی برای کاهش فشارخون میتوانند تا ۱۱ عدد فشارخون را کاهش دهند. رژیم غذایی DASH دارای چربی اشباع و کلسترول کم و غنی از این مواد است:
برای اینکه مطمئن شوید اندازهگیری فشارخونتان را درست انجام میدهید یکبار که به پزشکتان مراجعه میکنید دستگاه را با خود ببرید و زیر نظر پزشک این کار را انجام دهید. همیشه عدد فشارخونی را که پزشک میگیرد با عدد فشارخونی که خودتان در خانه میگیرید با هم مقایسه کنید
. سبزیجات
. میوهها
. لبنیات کمچرب
. غلات کامل
ضمناً رژیم غذایی DASH شامل قند و نمک محدودی است.
کاهش مصرف سدیم میتواند فشارخون را پایین بیاورد
کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی، حتی به میزان اندک، میتواند باعث کاهش فشارخون شود. مطالعات دریافتهاند رژیم غذایی مدیترانهای نیز میتواند فشارخون را کاهش دهد و مشابه رژیم غذایی DASH است اما چربی بیشتری دارد.
چربی موجود در رژیم غذایی مدیترانهای اساساً از چربی تک غیراشباع از منابع مغزها و دانهها و روغنزیتون است. مطالعات دریافتهاند دریافت میزان کافی از مواد مغذی زیر میتواند فشارخون را پایین بیاورد:
. پتاسیم
. منیزیم
. پروتئین
. فیبر
عواملی که میتوانند بر فشارخون اثر بگذارند
اگر فشارخون خود را در خانه چک میکنید، عوامل زیادی هستند که بر عدد فشار خونتان اثر میگذارند:
. ورزش: قبل از ورزش فشارخونتان را اندازه بگیرید.
. وعدههای غذایی: صبح پیش از خوردن صبحانه فشارخونتان را بگیرید. زیرا گوارش غذا میتواند عدد فشارخونتان را کمتر نشان دهد. اگر مجبورید اول چیزی بخورید، ۳۰ دقیقه بعد از خوردن صبر کنید و سپس فشارتان را بگیرید.
. دستشویی: مثانه پُر میتواند فشارخون را بیشتر نشان دهد. پس قبل از فشارگرفتن، مثانه خود را خالی کنید.
. سایز کاف: اگر کاف مانیتور بهخوبی روی بالای بازویتان فیت نشود ممکن است عدد درستی را نشان ندهد. پزشک میتواند به شما بگوید آیا کاف مانیتور را درست میگذارید یا نه و شیوه درست قراردادن آن را به شما یاد بدهد.
. لباس: برای اینکه عدد درست فشارخونتان را بگیرید، کاف را روی لباس نگذارید و مستقیماً روی پوست قرار دهید. اگر وقتی آستین خود را بالا میزنید به بازویتان فشار وارد میشود پس بهتر است دست خود را از آستین خارج کنید.
. دمای بدن: اگر سردتان باشد ممکن است عدد فشارخونتان بالاتر رود.
. وضعیت: همیشه در یک وضعیت، فشارخونتان را چک کنید. بازوی شما باید همتراز با قلبتان باشد و دستتان را روی میز یا صندلی بگذارید. پشتتان باید تکیه داده باشد و پاها را رویهم نیندازید.
. استرس: از افکار استرسبرانگیز اجتناب کنید و پیش از گرفتن فشارتان حداقل ۵ دقیقه در وضعیتی راحت قرار بگیرید.
. حرفزدن: هنگام گرفتن فشارخون حرف نزنید.
برای اینکه مطمئن شوید اندازهگیری فشارخونتان را درست انجام میدهید یکبار که به پزشکتان مراجعه میکنید دستگاه را با خود ببرید و زیر نظر پزشک این کار را انجام دهید. همیشه عدد فشارخونی را که پزشک میگیرد با عدد فشارخونی که خودتان در خانه میگیرید با هم مقایسه کنید.
چه زمانی مراجعه به پزشک لازم است؟
چککردن فشارخون باید بخشی از چکاپهای روتین شما در مراجعه به پزشک باشد. اگر سنتان بین ۱۸ تا ۳۹ است و ریسک فاکتوری ندارید باید هر ۳ تا ۵ سال فشارخونتان توسط پزشک چک شود. اما اگر ریسک فاکتور مربوط به فشارخون بالا را دارید، مثلاً اضافهوزن دارید یا سنتان بالای ۴۰ است، هر سال باید فشارخون شما توسط پزشک چک شود.
در این موارد با پزشک مشورت کنید:
. فشارخونتان بالای ۱۲۰/۸۰ است و تشخیص فشارخون بالا در موردتان داده نشده.
. فشارخونتان را خوب مدیریت میکنید؛ اما بیشتر از یکبار پیش آمده که عدد فشارخونتان بالاتر از حد نرمال بوده.
. نگران هستید که مبادا داروی فشار خونتان عوارض جانبی داشته باشد.
در چه مواردی نیازمند اقدام اورژانسی هستید؟
اگر فشار خونتان با علائم یا بدون علائم زیر خیلی بالاست با اورژانس تماس بگیرید:
. سردرد
. سرگیجه
. افت سطح هشیاری
. تهوع
. استفراغ
. درد در قفسه سینه
. تنگی نفس
. تغییرات در بینایی
کلام پایانی
همانطور که میبینید عواملی میتوانند بر فشارخون اثر بگذارند، از جمله خوردن یک وعدهغذا که فشارخون را پایین میآورد. اگر فشارخون بالایی دارید، رژیم غذایی DASH یا مدیترانهای میتواند به کاهش آن کمک کند.
اگر فشار خونتان مرتباً پایین یا بالاست خیلی مهم است که توسط پزشک به طور منظم چکاپ شوید. بالابودن مداوم فشارخون، ریسک حمله قلبی و سکته مغزی را بالا میبرد و پایینبودن مداوم فشارخون نیز ریسک آسیب به قلب و مغز را به دنبال دارد.
اگر پزشک به شما توصیه کرده که در خانه فشارخونتان را بگیرید، باید بدانید که عواملی بر عدد فشارخون شما اثر خواهند گذاشت:
. فوراً بعد از غذا فشار گرفتن
. ورزشکردن
. مصرف الکل، تنباکو و یا کافئین
. بستن نادرست کاف یا قراردادن آن روی لباس
. وضعیت راحت نداشتن یا درست ننشستن
دیدگاه شما