آخرین اخبار

19. تير 1391 - 12:49   |   کد مطلب: 1149

مهدی حسینی

دور تازه تحریمها علیه ایران درحالی از سوی آمریکا وضع شده که بحث پیرامون تاثیر گذاری یا عدم تاثیر آن میان کارشناسان ورسانه های آمریکایی به بحث داغی تبدیل شده است.آن چنان که در چند روز اخیر علاوه برگمانه زنی ها وتحلیلهای گوناگون سایتهای وابسته به شورای رسانه ای آمریکا،مطبوعات این کشور هم در گزارشها ویادداشتهای مختلف به تحلیل وبررسی دراین باره پرداخته اند.
دراین میان آنچه که از مباحث مطرح شده دراین رسانه های دیداری ونوشتاری برمی آید گویای این است که خود رسانه های آمریکایی هم با توجه به موقعیت ایران امید چندانی به اثر گذاری تحریمها ندارند.آن چنان که روزنامه وال استریت ژورنال دریادداشتی تحلیلی که در تاریخ 2جولای به چاپ رسید صراحتا به این موضوع اشاره داشته که آمریکا در راه تحریم ایران در حال بازگشت از راه رفته  است .این روزنامه دراین یادداشت دراین باره اینگونه می نویسد:"اگرچه تحريم‌هاي اقتصادي نتوانسته‌اند تهران را از ادامه برنامه هسته‌اي بازدارند، اما دولت اوباما تصميم گرفته است آنها را ضعيف‌تر سازد. رژيم تحريم‌هاي ايران مانند قانون ماليات آمريكا به نظر می رسد. يعني پر از راه‌هاي گريز است. نااميدكننده است كه همه 20 شريك تجاري عمده ايران از تحريم‌ها معاف شده‌اند. اين تحريم‌ها واقعي به نظر مي‌رسند زيرا كنگره آن را تصويب كرده و در ماه دسامبر به امضاء رئيس‌جمهور اوباما نيز رسيده و دولت درباره قدرت آنها به تفصيل سخن رانده است. اما در عين حال تحريم‌ها مانند باد هوا هستند. اين به دليل راه‌هاي گريز فراواني است كه دولت در تحريم‌ها قرار داده است".
اشاره این روزنامه به این موضوع در حالی است که پیش از این هم برخی منابع اروپایی از ناتوانی آمریکا در همراه کردن دیگر کشورهای دنیا با خود در تحریم ایران سخن به میان آورده بودند.
علاوه براین درادامه این در ادامه این یادداشت به این مسئله اشاره شده ودراین باره این چنین گفته شده:"يكي از اين راه‌ها اين است كه در صورتي كه كشوري «به طور چشمگير» خريد نفت از ايران را كاهش دهد، وزارت امور خارجه براي مدت شش ماه اين كشور را از تحريم‌ها معاف مي‌كند. البته، تعريف «به طور چشمگير» نيز با دولت است. هفته گذشته مشخص شد اين اصطلاح به معناي «مقدار جزيي» است. هند با كاهش 11 درصد و ژاپن با كاهش 22 درصد از خريد نفت ايران در سال 2011 شامل اين معافيت شدند. سپس چين قرار دارد كه بزرگترين خريدار نفت جمهوري اسلامي ايران به شمار مي‌رود و تنها با كاهش 25 درصد بين ماه‌هاي ژانويه و می‌از معافيت برخوردار شده است."
دراین بین علاوه براشاراتی که در این گزارش به عدم همراهی مناسب کشورهای قدرتمند با آمریکا در تحریم ایران شده برخی کارشناسان براین موضوع تاکید می کنند که کاهش خرید نفتی چین هم به دلیل همراهی با آمریکا نیست. بلکه کاهش خرید چین که در فوریه ومارس رخ داده به دلیل برخی اختلافات جزئی بر روی قرار داد بوده است و با رفع موانع دوباره به حالت اولیه خود بدون توجه به آمریکا بازمی گردد.درواقع به باور صاحب نظران، آمریکا برای به دست آوردن نتیجه حداقلی وعدم پذیرش شکست دراین موضوع حاضر شد که 20 کشور را در ازای کاهش بسیار ناچیز واردات نفت خود از ایران معاف کند که این روند در ماههای آینده هم ادامه خواهد داشت وحتی کشورهای بیشتری از این معافیت برخوردار خواهند شد.
از طرف دیگر نباید نادیده انگاشت که در چند روز اخیر سوئیس هم به عنوان یکی کشورهای اروپایی اعلام کرد که از تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران تبعیت نمی کند که این مسئله نشان از روند روبه شکست تحریمهای نفتی دارد.
به هر صورت آنچه که با توجه به مطلب منتشر شده در روزنامه وال استریت ژورنال ،با عنوان راههای گریز اوباما برای ایران باید به این مسئله اشاره داشت که تحریمهای نفتی علیه ایران چشم انداز مطلوبی ندارد واین در حالی رخ می دهد که ایران به دلیل عدم شناسای حقوق هسته ای خود از سوی اتحادیه اروپا به راه خود ادامه می دهد وبا توجه به صحبتهای مقاماتش همچنان به صدور نفت خود ادامه خواهد داد.

دیدگاه شما

نقشه ماهواره ای اسدآباد
پیش بینی وضعیت هوای اسدآباد
بانک ملت
https://telegram.me/Avaseyedjamal