با قرار گرفتن باراك اوباما در مقابل خبرنگاران و اعلام اينكه آغاز جنگ را به اجازه كنگره محول كرده است، شبه جنگ بهطور موقت از منطقه دور شد؛ اتفاقي كه با توجه به آرايش نظامي آمريكاييها و متحدان منطقه اياش بسيار نزديك مينمود. اينك ايالات متحده به انتظار بازگشايي كنگره نشسته تا آيا جمهوريخواهان با حمله به سوريه آن هم به صورت محدود موافقت كنند يا نه. در كنار اوباما، فرانسوا اولاند همتاي فرانسوياش هم بدون آنكه نيازي به تاييد پارلمان داشته باشد تصميم حمله به سوريه را به پارلمان محول كرده است. در همين حال روسها نيز از آمريكا خواستهاند تا شواهد خود را به شوراي امنيت ارائه دهند. مجموع اين تحولات نشان ميدهد كه شبح جنگ بهطور موقت از منطقه دور شده است و اين حمله با اما و اگرهاي زيادي روبه رو شده است مگر اينكه اوباما بخواهد بهطور غيرمنتظرهاي تصميم خود را نقض كند كه امري بعيد بهنظر ميرسد. اين اتفاقات در حالي رخ ميدهد كه نبيل العربي، رئيس اتحاديه عرب در كنفرانسي مطبوعاتي پس از نشست اين اتحاديه، دولت سوريه را مسئول استفاده از سلاح شيميايي در حومه دمشق دانست.
اختلافنظر شديد در كنگره آمريكا
اما در همين حال از كنگره خبر ميرسد كه اعضاي اين نهاد تصميمگيرنده براي جنگ احتمالي آمريكا عليه سوريه، به شدت درباره حمله به اين كشور اختلافنظر دارند. خبرگزاري رويترز در اين زمينه گزارش داده كه دهها قانونگذار آمريكايي بعدازظهر يكشنبه با ناتمام گذاشتن تعطيلات خود با لباس تنيس و لباسهاي غيررسمي به راهروهاي كنگره آمريكا آمدند تا در جلسه گزارش اطلاعاتي درخصوص سوريه همراه با تيم امنيت ملي باراك اوباما حضور پيدا كنند. هنگامي كه اين نمايندگان حدود سه ساعت پس از آغاز اين جلسه از آن خارج شدند، هيچ نشانهاي مبني بر اينكه مخالفان حمله نظامي به سوريه نظر خود را تغيير دادهاند، وجود نداشت. جانيس هان، نماينده دموكرات مجلس نمايندگان آمريكا اظهار داشت: من بسيار نسبت به اينكه آمريكا وارد جنگ ديگري عليه كشوري كه به ما حمله نكرده شود، نگران هستم. وي تاكيد كرد كه نيمي از شركتكنندگان در جلسه گزارش اطلاعاتي موافق اعطاي مجوز به اوباما براي حمله به سوريه بودند و نيمي ديگر مخالف. رويترز همچنين گزارش داده كه نمايندگان كنگره آمريكا نسبت به اعتبار اطلاعات ارائه شده از سوي دولت، اهميت كمتري به نسبت اينكه ماهيت و فايده پاسخ نظامي به آن چيست، دادند. همچنين بنابر اين گزارش، قانونگذاران آمريكايي طيف وسيعي از نگرانيها از جمله تاثير بالقوه حملات محدود به سوريه، تبعات ناخواسته احتمالي وارد شدن آمريكا به يك جنگ ديگر در خاورميانه، پايان نامشخص، عقلانيت عمل بدون كسب حمايت گسترده بينالمللي به منظور تقسيم بار مسئوليت و همچنين خستگي مردم آمريكا از جنگ را مطرح كردند. بسياري از نمايندگان كنگره آمريكا از موضعگيري درخصوص ارزش حمله نظامي به سوريه طفره رفته و به جاي آن بر تقاضا از اوباما براي رايزني با آنها و كسب موافقت آنها تاكيد داشتند. با وجود آنكه جان كري، وزير امور خارجه آمريكا پيشبيني كرده تصويب كنگره را دريافت خواهد كرد، اما طيف وسيعي از منتقدان در كنگره اعم از ليبرال دموكراتها تا محافظهكاران حزب تي پارتي نشان دادند كه كسب موافقت آنها سخت خواهد بود. سناتور رند پل هم گفته است: با وجود آنكه خوشحال است از اينكه اوباما براي كسب مجوز نزد كنگره آمده، اما اينكه مجلس نمايندگان راي به دخالت در جنگ سوريه دهد، دستكم با بخت 50-50 روبهرو است. همچنين جان مككين، سناتور جمهوريخواه نيز گفت كه مطمئن نيست درخواست اوباما در كنگره تصويب شود، اما تصريح كرد كه از نظر وي به اقدام نظامي سختتري به نسبت حملات موشكي محدود كه از سوي دولت اوباما تدارك ديده شده، نياز است.
بگو مگوهاي ادامهدار لاوروف و كري
اما در كنار اين بحثها، بگو مگوهاي جان كري وزير خارجه آمريكا و سرگئي لاوروف همتاي روسياش در زمينه استفاده دولت سوريه از سلاحهاي شيميايي همچنان ادامه دارد . در اين زمينه جان كري در مصاحبهاي جديد مدعي شد كه اين كشور شواهد محكمي در دست دارد كه نشان ميدهد در حمله مرگبار روز ۲۱ آگوست در حومه شهر دمشق از گاز اعصاب سارين استفاده شده است. جان كري روز يكشنبه در مصاحبه با شبكه خبري انبياس گفت نمونههاي خون و مويي كه بعد از اين حمله جمعآوري شده استفاده از گاز سارين را تاييد ميكند. كري همچنين گفت مطمئن است كه كنگره آمريكا طرح حمله به سوريه را بعد از بازگشتن از تعطيلات تابستاني در هفته آينده تاييد خواهد كرد. در مقابل اين سخنان لاوروف اعلام كرد: غرب سياست يك بام و دو هوا را در خاورميانه دنبال ميكند. به گزارش شبكه خبري روسيه اليوم، لاوروف در ادامه به ادعاهاي آمريكا مبنيبر در اختيار داشتن اسنادي كه دست داشتن نظام سوريه در استفاده از سلاحهاي شيميايي در غوطه دمشق را ثابت ميكند، اشاره كرد و گفت: اطلاعاتي كه آمريكا به روسيه ارائه داده چيزي جز اطلاعات محدود و نقشههاي جغرافيايي با اسامي مشخص نيست و در تمامي اين اطلاعات نوعي تناقض وجود دارد. وي گفت: اين اطلاعات شكبرانگيز است و براي ما قانعكننده نيست. وزير امور خارجه روسيه تاكيد كرد: غرب مدعي آن است كه اسنادي در اختيار دارد كه نشان ميدهد سلاحهاي شيميايي در سوريه استفاده شده اما اين اسناد محرمانه بوده و قابل افشا نيست اما من تاكيد ميكنم كه نميتوان زماني كه حرف از جنگ و صلح است از بهانه محرمانه بودن استفاده كرد.
تحولات ميداني
در كنار تحولات ديپلماتيك، از يك طرف شاهد اعزام يك كشتي شناسايي روسي به درياي مديترانه بوديم و از طرفي هم خبرگزاريها از نزديك شدن ناو هواپیمابر «یواساس نیمیتز» آمریکا به سوریه خبر دادند. در اين زمينه خبرگزاری رسمی دولت روسیه گزارش داده که همزمان با آمادهسازی دولت آمریکا برای انجام حمله احتمالی به سوریه، مسکو یک کشتی شناسایی به دریای مدیترانه اعزام میکند. این کشتی شناسایی به نام پریازووی پایگاه نیروی دریایی روسیه واقع در بندر دریای سیاه در اوکراین را اواخر روز یکشنبه ترک کرد تا در ماموریت جمعآوری اطلاعات کنونی در منطقه شرکت کند. هفته گذشته وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که ناوهای جدید برای جایگزین شدن با سایر ناوهای مستقر در مدیترانه به منطقه اعزام میشوند. در مقابل، مقامات دفاعی آمریکا اعلام کردند، ناو هواپیمابر هستهای «یو.اس.اس نیمیتز» و دیگر کشتیهای متعلق به گروه تهاجمی آن، عازم غرب به سوی دریای سرخ شدهاند تا از حمله آمریکا به سوریه پشتیبانی کنند. یک مقام آمریکایی در اين زمينه اعلام كرده كه مسئله مربوط به تقویت تجهیزات است تا اگر قابلیتهای این گروه تهاجمی و حضور آنها لازم بود آنها را در دسترس داشته باشیم. یک مقام دیگر آمریکایی نیز اظهار داشت: ما تلاش میکنیم تا از میزان زمان مصرفی و مسافت بکاهیم تا بتوانیم در صورت نیاز در بیشترین حد ممکن آماده باشیم. نیروی دریایی آمریکا همچنین کشتی «یو.اس.اس سان آنتونیو» که یک کشتی آبی- خاکی حامل 300 تفنگدار دریایی و تجهیزات ارتباطی گسترده است، برای پیوستن به پنج ناوشکن دیگر در شرق دریای مدیترانه فرستاده است. در كنار اين دو اتفاق نظامي، منابع خبری از حمله خمپارهای به نزدیکی کاخ ریاست جمهوری سوریه در دمشق خبر دادند. به گزارش اسکای نیوز عربی چندین گلوله خمپاره به منطقه المالکی دمشق که کاخ ریاست جمهوری این کشور در آنجا واقع است، اصابت کرد. بنابر این گزارش، حملات ديروز دستکم چندین زخمی بر جای گذاشته اما از اینکه کاخ ریاست جمهوری یا نهادهای وابسته به آن در این حمله آسیب دیده باشند یا خیر خبری منتشر نشده است. منطقه المالکی دمشق یکی از مناطق حساس پایتخت سوریه است که علاوه بر کاخ ریاست جمهوری، منزل بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و چندین مقام عالیرتبه دیگر در آن واقع است.
منبع:تهران امروز
دیدگاه شما