بازار مرغ از ابتدای امسال دچار نوسانات شدیدی شد که قیمت مرغ را در اوج قرار داد، دولت با تصمیمات و استراتژیهای مختلف سعی کرد بازار این کالای اساسی مردم را تنظیم کند اما هفته گذشته وقتی مرغ رکورد 7 هزار تومان را هم شکست مشخص شد باید استراتژی از حالت دستوری به مرغدار به مدارا و هماهنگی دو طرفه تغییر کند.
در سایر استانها از جمله تهران که به نوعی نور چشمی نیز هست همواره مرغ با قیمتی که دولت اعلام میکرد توزیع میشد اما در استانهایی مانند همدان خبری از تحقق وعدههای مسئولان نبود تا اینکه روز چهارشنبه هفته گذشته در جلسه تنظیم بازار مقرر شد مرغ با قیمت مصوب 4700 تومان در شهر همدان توزیع شود و سویای ارزان به مرغدارانی که برای تنظیم بازار همکاری میکنند تعلق گیرد.
متولی اصلی تنظیم بازار در استان همدان سازمان صنعت، معدن و تجارت است اما مقرر شده است اتحادیه مرغ گوشتی و یک شرکت خصوصی که نماینده تشکلهای کشاورزی است مرغ را از مرغدار با قیمت 4400 تومان خریداری کنند و به سازمان صنعت، معدن و تجارت تحویل دهند تا با احتساب 300 تومان برای توزیع کنندگان در مناطق مختلف شهر همدان با قیمت 4700 تومان توزیع شود.
از روز شنبه 17 تیرماه نیز قرار شد به مرغدار به ازای هر کیلو مرغ 4400 تومانی(با احتساب 210تومان هزینه کشتارگاه) 3 کیلو سویا با قیمتی پایین تر از بازار آزاد داده شود تا مرغدار توان تولید داشته باشد. به نظر میرسد این سیاست برای کوتاه مدت و در طول ماه مبارک رمضان مناسب باشد اما برای بعد از ماه رمضان باید تدبیری دیگر اندیشیده شود.
هم اکنون کماکان خوراک مرغداریها به دلیل نوسانات ارز سر به فلک میزند و در برابر گرانی خوراک تنها گرانی مرغ است که تولید را برای مرغداران دارای توجیه اقتصادی میکند اما باید دید سیاستهای کنترلی دولت تا چه اندازه میتواند آینده تولید را تضمین کند.
مدیرعامل اتحادیه مرغ گوشتی استان همدان در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار همدانپیام، میگوید: بر اساس توافق ما با سازمان صنعت، معدن و تجارت باید مرغ با قیمت 4700 تومان به دست مصرف کننده برسد البته بازار آزاد مرغ هم هست که قیمت مرغ را سازمان صنعت، معدن و تجارت تعیین کرده است.
روحی اضافه میکند: قیمت مصوب مرغ با نرخ دولتی 4700 تومان و نرخ آزاد 5400 تومان است اما قیمت در بازار آزاد اکنون بالاتر از قیمت مصوب شده است.
وی ادامه میدهد: بخش خصوصی باید حدود 30 تن و در صورت تامین تا 40 تن مرغ را به شرط دریافت سویا با تخفیف دولتی به سازمان بازرگانی سابق تحویل دهد و مسئولت توزیع نیز به عهده همین سازمان است.
این نماینده مرغداران ادامه میدهد: از جلسه تنظیم بازار تا کنون ما به وظیفه خود عمل کردهایم اما باید برای تضمین تولید مرغ فکری دیگر شود پیشنهاد اتحادیه مرغ گوشتی دادن خوراک ارزان از زمان جوجهریزی است که باعث افزایش تولید و در نهایت تنظیم بازار میشود.
روحی میگوید: باید سیاست حمایت از تولیدکننده در طولانی مدت اعمال شود تا قیمتها کنترل شود و دیگر با کمبود مرغ مواجه نشویم. هم اکنون 30 درصد از خوراک مرغ را سویا،60 درصد ذرت و 10 درصد هم کنسانتره است که برای تامین این نهادهها دولت باید مرغدار را حمایت کند.
به گزارش همدانپیام، هم اکنون برای دریافت مرغ با نرخ 4700 تومان در مناطق مختلف شهر صفهای طولانی تشکیل میشود اما به نظر میرسد 30 تنی که باید با نرخ مصوب دولتی توزیع شود به دلیل اینکه در بسته بندی، تفاوتی با مرغ آزاد ندارد توسط برخی مغازهداران به همان قیمت آزاد فروخته میشود.
این امر که در اصل تضییع حق مردم است باید توسط دستگاههای نظارتی با جدیت رصد شود؛ از سوی دیگر خود مردم هستند که باید وضعیت را درک کرده و از دریافت مرغ مازاد بر مصرف خانوار خود جلوگیری کنند و با توجه به شرایط تنها به اندازه مصرف خود مرغ تهیه و از ذخیره مرغ خودداری کنند.
مسئولان وعده دادهاند تا پایان ماه مبارک رمضان مرغ را با همان قیمت 4700 تومان روزانه در شهر همدان توزیع کنند؛ بنابراین، دلیلی برای ازدحام و خرید مرغ تنها جو روانی در بازار ایجاد میکند که در نهایت به ضرر مصرف کننده خواهد بود و البته زمینه را برای سوء استفاده برخی دلالان فراهم میآورد.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت در این خصوص به خبرنگار ما، میگوید: مراکز عرضه مرغ 4700 تومان در تمامی نقاط شهر از جمله فروشگاه تعاون روستایی واقع در میدان امام حسین(ع)، فروشگاه جهاد کشاورزی در میدان دانشگاه، فروشگاههای رفاه، اتکا، فرهنگیان و میدان شاهد است و 12 تا 16 مرکز دیگر نیز در سطح شهر پراکندهاند.
عليرضا شجاعی ادامه میدهد: مصرف مرغ در استان همدان روزانه 100 تن است که حدود 50 تن آن مصرف شهر همدان است که در برخی ایام مانند اعیاد شعبانیه این آمار افزایش مییابد.
همواره ثابت شده است هجوم مردم به یک کالای مصرفی تنها سبب افزایش کاذب قیمتها میشود و در نهایت این مصرف کنندگان هستند که متضرر میشوند؛ بنابراین باید با رعایت انصاف و تامین نیاز روزانه اقدام به خرید کالاهای اساسی از جمله مرغ شود تا زمینه برای سوء استفاده برخیها فراهم نشود.
|
دیدگاه شما