مهدی حسینی
این روزها بحث در مورد سوریه به یکی از مهمترین اخبار رسانههای غربی تبدیل شده،آن چنان که بخش قابل توجهی از رسانههای جهان به این موضوع به عنوان خبراول خود می پردازند.
به نظر می رسد که موضوع سوریه و تحولات آن بیش از همه برای رسانههای غربی همچون بی بی سی فارسی و صدای آمریکا مهم باشد. چرا که این رسانهها در چند ماه اخیر به شدت روی این موضوع تمرکز ویژهای کردهاند.تمرکزی که با توجه به ابعاد آشکار و پنهان به نظر نمیرسد که تنها بعد خبری درآن مدنظر گرفته شده است.
دراین میان دریک ماه گذشته بی بی سی فارسی اولین موضوعی که در شروع بخش خبری عصر هنگامی خود به آن پرداخته،بحث وجود التهاب در سوریه است.این موضوع آن چنان در دستور کار این رسانه انگلیسی قرار گرفته که تا به امروز شاید بالغ بر دهها تحلیل وخبر دراین مورد از طریق این رسانه منتشر شده است.از سوی دیگر نکته جالب اینجاست که بی بی سی در روزهایی که دمشق آرام بوده ویا ارتش سوریه توانسته بر گروههای خرابکار پیروز شود دقیقا خبری برعکس اصل ماجرا به مخاطب خود انتقال می دهد.
از طرف دیگر هم زمان با این موضوع،بی بی سی فارسی با اعزام چند خبرنگار به نقاط مرزی لبنان وهمچنین ترکیه تلاش دارد تا پوشش خبری وسیع نسبت به این موضوع مطابق خواستهها وجهت گیریها داشته باشد.
درپی القای تسلط خبری
دکتر پرویز یوسفیان استاد دانشگاه و پژوهشگر ارتباطات،براین باور است که فرستادن خبرنگار به مرزهای سوریه برای القای تسلط خبری به بیننده صورت پذیرفته،یعنی به طور مشخص این رسانه تلاش دارد تا با پخش خبرهای متوالی از سوریه وحوالی آن،این مسئله را به بیننده ارائه کند که بی بی سی فارسی بر اتفاقات سوریه تسلط کامل دارد و هر چه می گوید درست ومنطقی خواهد بود.
همچنین این استاد دانشگاه با تاکید برتمرکز ویژه بی بی سی روی این موضوع،می گوید: بی بی سی تلاش میکند تا با تمرکز خاص وپیگیرانه ذهن بیننده را در ابتدا به شدت با مسئله دیگر کرده وسپس رویکردهای خاص خود را به القا کند.چرا که کارشناسان پنهان در پشت خبرهای بی بی سی براین مسئله آگاهی دارند که هم زمان با دیگر رسانههای جهان در حال انتشار خبرهای مربوطه به سوریه هستند و به همین علت باید خبر را به گونهای منتشر کنند که هم خبرهای آنها را خنثی کند وهم افکار عمومی مخاطب را در جهتی که میخواهند هدایت کنند.
تطهیر غرب درمقابل منفی گرایی علیه سوریه
این مسائل در حالی از سوی این کارشناس مطرح میشود که این روزها بی بی سی فارسی تمرکز ویژهای روی خبرهای مربوط به سوریه داشته است.هر چند که در این بازی رسانهای،شبکه خبری دیگری همچون صدای آمریکا هم وارد فضای خاصی شده وتلاش دارد با اتخاذ استراتژی خاصی در جهت مطلوب خود گام بردارد.
یوسفیان دراین باره براین باور است که صدای آمریکا انرژی خبری خود را بر روی تطهیر آمریکا ودرمقابل سیاه نمایی علیه چین و روسیه قرار میدهد.چرا که در یک ماه اخیر این رسانه با پوشش خبری درباره فعالیتهای آمریکا،برخلاف دولت روسیه سعی در ارائه چهره مثبتی از دولت آمریکا داشته وبه نوعی سعی دارد آمریکا را دولتی خیرخواه به نمایش بگذارد.در طرف مقابل سعی دارد از فعالیتها واز جمله حرکت روسیه در مورد وتو در شورای امنیت تصویری کاملا منفی به مخاطب خود نشان دهد و دراین راه به مخاطب این گونه بنمایاند که روسیه بدون توجه به اتفاقات سوریه در حال پیگیری منافع خود است.
درواقع با توجه به صحبتهای این کارشناس حوزه رسانه باید به این نکته اشاره داشت که در حال حاضر این دو رسانه انگلیسی وآمریکایی به بازوی سیاسی برای دولتهای این کشورها تبدیل شدهاند.بازوی سیاسی که با استفاده از تاکتیکهای جنگ روانی در تلاش هستند تا اوضاع سوریه را آن گونه که مطلوب غرب است، نشان دهند.
دیدگاه شما