چند ماهی میشود که به طور مشخص طرح سپردفاعی در خلیج فارس از مهمترین خبرهای منطقهای خلیجفارس است. براساس آخرین گزارشها، وزارت دفاع آمريكا از طرح كنگره آمريكا براي فروش جنگافزارها به كويت به ارزش 2/4 ميليارد دلار خبر میدهد كه شامل 60 فروند موشك پاتريوت پيشرفته، 20 سكوي پرتاب موشك و 4 رادار خواهد بود.
همچنین بر اساس اخبار منابع نزدیک به وزارت دفاع ایالات متحده، اين تجهيزات نظامي به 350 موشكي پاتريوتي افزوده خواهد شد كه كويت بين سالهاي 2007 تا 2010 خريداري كرد. انتشار این کمکها در حالی صورت میگیرد که برخی مقامات ایرانی همچون وزیر دفاع این کشور، احمد وحیدی، به تازگی نسبت به خطرناک بودن این طرح برای اتحاد و آرامش در خلیجفارس هشدار داده است.
هیلاری کلینتون در سفری که روز شنبه گذشته به عربستان داشته دقیقا به دنبال پیشنهاد چنین طرحی بوده است که حکایت از تحرکات تازه نظامی-سیاسی آمریکا در منطقه دارد. اما به هر صورت کمک به کشورهای عرب منطقه خلیج فارس که برخی از آنها از دیرباز باوجود میل شهروندانشان، با آمریکا رابطه دارند نشان از مسائل پشت پردهای دارد که شاید حتی کشورهای هدف یعنی کشورهای شیخنشین خلیجفارس، از آن بی خبر هستند.
این کشورها تنها به خرید این سلاحها اقدام میکنند بیآنکه از پس ماجرای اجرای این طرح توسط ایالات متحده آگاهی داشته باشند.
ایجاد تنش تا آستانه جنگ به نفع یانکیها
مهدی صباحی، استاد دانشگاه و کارشناس حوزه خلیج فارس در این باره به این موضوع اشاره میکند که اقدام منسجم آمریکا در قالب طرح سپر موشکی در خلیج فارس، تبعات مهمی را در پی دارد که به وجود آمدن این تبعات دقیقا موضوع مورد خواست آمریکا خواهد بود.
این استاد دانشگاه در ادامه با تاکید بر اهمیت وجود اختلاف برای آمریکا در شرایط فعلی در خلیج فارس میگوید: آمریکا مثل همیشه در مرحله اول سعی دارد تولیدات نظامی خود را بفروشد تا به نوعی چرخه فروش و درآمد تسلیحاتی این کشور متوقف نشود. اما در گام دوم در شرایط فعلی، اختلاف کشورهای خلیج فارس با ایران و رساندن این اختلاف به یک مرحله پیش از جنگ دقیقا مد نظر آمریکاست. چرا که آمریکا میخواهد با فروش سلاح به کشورهایی همچون عربستان، قطر، امارات، کویت وعمان، آنها در جبههای مقابل ایران قرار دهد و از این طریق هم به اختلافات دامن بزند و هم این ایران را تحت فشار قرار دهد.
از سوی دیگر به باور این کارشناس سیاسی، مسئله اسرائیل باز هم در طرح مورد نظر آمریکا قرار گرفته چرا که آمریکا با فروش گسترده سلاح به این کشورها اولا می خواهد آنها ار در سیطره خود نگاه دارد و ثانیا سعی دارد تا التهاب را در خلیج فارس افزایش دهد تا کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه کشورهای غربی به طور کلی از وضعیت اسرائیل و رفتارهای این رژیم غافل شوند.
اظهارات صباحی در حالی صورت پذیرفته که به باور برخی دیگر از صاحب نظران، ایالات متحده با پرکردن انبارهای شیخ نشینهای خلیج فارس از سلاح، به دنبال القای روانی این موضوع به آنهاست که آنان باید در روابط دیپلماتیک خود با ایران بیش از گذشته تجدید نظر کنند.
صباحی در این باره به این مسئله اشاره میکند که جنگ در خلیج فارس میان این دولتها در مقابل ایران، به نفع آمریکا نیست اما نگاه داشتن رابطه این دو جبهه در آستانه برخورد سیاسی-نظامی، مطلوب آمریکا خواهد بود که ظاهرا آمریکا با اجرای طرح سپر دفاعی به دنبال همین موضوع است. هر چند که آمریکا سعی میکند که با تجهیز این کشورها به فکر روز مبادایی هم باشد.
این استاد دانشگاه همچنین در ادامه می افزاید: به هر ترتیب کشورهای حوزه خلیج فارس با قبول این طرح اولا ارتباطات منطقهای و اسلامی را بیش از گذشته تحت سیطره آمریکا قرار میدهند و ثانیا بیش از گذشته زمینه انحراف افکار عمومی را از بحث مهم جهان اسلام یعنی اسرائیل خواسته یا ناخواسته فراهم میکنند و هر دو این موضوعات دقیقا در پشت صحنه سفر هیلاری کلینتون به عربستان پنهان شده است. از سوی دیگر این مسئله به دفعات اثبات شده که افزایش تنشهای مداوم در خلیج فارس همیشه به ضرر هر دو سوی ماجرا، یعنی ایران و کشورهای عربی تمام شده! یعنی به طور مشخصتر امروزه کشورهای خلیج فارس با پذیرش این طرح، شرایط این ضررهای سیاسی را برای کلیه صاحبان منافع در خلیج فارس به وجود آوردهاند.
علاوه بر این، به نظر میرسد که کشورهای عربی این بار هم تابع روابط قدیمی خود با ایالات متحده آمریکا و نفوذ همیشگی این کشور در دستگاه سیاسی آنها قرار گرفتهاند. مهدی صباحی با تایید این فرضیه بر این باور است که این تبعیت بیچون و چرا و پذیرفتن این طرح، آن هم در شرایطی که کشورهای حوزه خلیجفارس از دیرباز از آمریکا سلاح میخریدهاند به نوعی جهت گیری آشکار و بیهودهای از سوی این کشورها در مقابل همسایگانشان است که در نهایت به زیان کل منطقه و علی الخصوص خود آنها تمام خواهد شد. چرا که به هر صورت این موضوع ثابت شده که در خلیج فارس و مسائل آن، تعامل با کشورهای همسایه راهی است که تمام کشورها باید به آن احترام بگذارند در غیر این صورت منافع هیچ کشوری تامین نخواهد شد.
دیدگاه شما