آخرین اخبار

3. آبان 1394 - 11:38   |   کد مطلب: 29123
سفیر الجزایر در تهران گفت نماینده عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس‌جمهور الجزایر و همچنین وزیر نیروی این کشور در نشست سران اوپک گازی که آذرماه در تهران برگزار خواهد شد، شرکت خواهند کرد.

به گزارش آوای سیدجمال،  به نقل از خبرگزاری فارس ، «عبدالمنعم احریز» سفیر الجزایر در جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ما، به تشریح تحولات منطقه از جمله سوریه و یمن و تلاش‌های این کشور برای کاستن از این تنش‌ها، فاجعه منا و همچنین روابط تهران - الجزیره پرداخت. مشروح این گفت‌وگو را در زیر می‌خوانید.

 

فارس: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در سفر اخیرش به الجزیره و در دیدار با آقای عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهور الجزایر ابراز امیدواری کرده بود که نشست آتی کمیسیون عالی مشترک دو کشور بتواند زمینه‌های توسعه همکاری‌های فیمابین به خصوص در زمینه نفت و گاز، امور مالی، بانکی و گردشگری را فراهم کند. این کمیسیون مشترک چه زمانی برگزار خواهد شد و چه موضوعاتی را بررسی می‌کند؟

احریز: دو کشور ایران و الجزایر از روابط دوستی و همکاری مستحکمی برخوردار هستند که بر پایه احترام و منافع متقابل شکل گرفته است. مقامات و مسؤلان عالی‌رتبه دو کشور همواره با قاطعیت و اطمینان، سعی در ارتقاء سطح گفتمان سیاسی موجود بین دو کشور داشته‌اند و همواره تلاش کرده‌اند تا ابزار لازم برای توسعه هر چه بیشتر روابط اقتصادی و تجاری دوجانبه فراهم شود.

توافقات متعدد دوجانبه نیز با برخورداری از سطح بالایی از هم اندیشی و همکاری که از طریق کمیسیون عالی مشترک مرتفع شده، شکل گرفته است. اولین جلسه این کمیسیون در روزهای 21 و 22 نوامبر 2010 در تهران برگزار شد و دومین نشست آن نیز در نیمه ماه دسامبر سال جاری در الجزیره برگزار خواهد شد و بررسی سطح روابط و همکاری دو کشور را در دستورکار خود خواهد داشت. در این جلسه همچنین برنامه‌ای به منظور ارتقاء و گسترش روابط دوجانبه، به ویژه در زمینه‌های اقتصادی تدوین خواهد شد.

فارس: آیا دیدار و رایزنی مقامات دو کشور به خصوص مقامات الجزیره با تهران در دستور کار قرار دارد؟

احریز: قرار است دومین نشست کمیسیون عالی مشترک در نیمه ماه دسامبر به ریاست آقای اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری اسلامی ایران و آقای عبدالمالک سلال نخست‌وزیر الجزایر در الجزیره برگزار شود. همچنین، هیأتی بلندپایه شامل نماینده‌ای از سوی ریاست جمهوری و وزیر نیروی الجزایر در کنفرانس کشورهای تولید کننده گاز (اوپک گازی) که در 23 نوامبر 2015 در تهران برگزار می‌شود نیز حضور خواهند داشت. علاوه بر آن، سفر وزرای مسکن و بهداشت الجزایر به تهران نیز در دستور کار قرار دارد.

 

فارس: با توجه به گسترش افراطی گری و تروریسم در منطقه و شمال آفریقا که به سرعت در حال گسترش است، همکاری‌های منطقه‌ای کشورهایی نظیر ایران و الجزایر برای مقابله با آن چگونه می‌تواند دنبال شود؟ الجزیره چه تمهیدات و راهکارهایی برای مبارزه با افراطی گری به خصوص در سوریه و عراق در دستور کار دارد؟

احریز: الجزایر و ایران همواره به آثار و عواقب تروریسم و افراطی گری بر ثبات و امنیت بین‌المللی توجه ویژه داشته‌اند. جا دارد در همین زمینه یادآور شوم که ایران اولین همایش بین‌المللی «جهان علیه خشونت و افراطی‌گری» را در روزهای 9 و 10 دسامبر 2014 در تهران برگزار کرد. الجزایر نیز، با تجربه‌ای که در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطی گری در سطح بین‌المللی دارد، رویدادهای متعددی را در سطحی قابل توجه سازماندهی کرده است. از آن جمله می‌توان به «همایش بین‌المللی الجزیره در مورد مقابله با افراطی گری، خشونت و ارتجاع» که در روزهای 22 و 23 ژوئیه 2015 در این شهر برگزار شد، اشاره کرد.

دو کشور ایران و الجزایر در زمینه مقابله با تروریسم و افراطی گری، دو پدیده‌ای که به عقیده کارشناسان پیچیده بوده و همواره در حال تغییر و تحول است، دارای اشتراکات فکری و عملی هستند. در خصوص تدابیری که برای مقابله با این پدیده‌های شوم می‌توان در پیش گرفت، باور من نیز همسو با روند کشورم است. بدین ترتیب که، لازم است دولتی قدرتمند بر سر کار آید که در هر شرایطی تنها بر قدرت قانون تکیه کند و به صورت پایدار و مداوم به گسترش و تقویت دموکراسی و حکومت سالم با برقراری سیاست‌های اجتماعی – اقتصادی بر پایه عدالت اجتماعی و برابری فرصت‌ها بپردازد. در این راستا، مبارزه مسلحانه با در نظر گرفتن ارزش‌های جهانی انسانی و حقوق بشر نیز حائز اهمیت است.

به علاوه، لازم است عوامل اساسی و شالوده تروریسم و افراطی گری مانند بیگانه هراسی و اسلام ستیزی را که نه تنها کرامت امت اسلامی را خدشه دار کرده، بلکه امنیت و انسجام آن را نیز تهدید می‌کند، ریشه کن کرد. در نهایت، ایجاد رابطه نزدیک برای نظارت بر شبکه‌های اجتماعی موجود که به ابزاری برای ترویج و اشاعه عقاید بین جوانان بدل شده و اذهان آنها را درگیر می‌کند، نیز امری ضروری است.

 

فارس: موضع الجزایر درباره بحران سوریه چیست و اجلاس ژنو و مسکو را چطور ارزیابی می‌کنید؟

احریز: از زمان شکل گیری این مبارزه مسلحانه که از ماه مارس 2011 سوریه را از هم پاشیده است، کشور من با موضعی اصولی و پایدار همواره اتحادیه عرب و جوامع بین‌المللی را به یافتن راهکاری جدی و سیاسی برای خاتمه دادن به این فجایع در جهت ایجاد ثبات و امنیت در این کشور برادر، در چارچوب اتحاد ملی و انسجام مرزی دعوت کرده است.

از دید الجزایر، هر راه‌حل سیاسی باید پیش از هر چیز به اتمام خونریزی و خشونت از هر نوع و با هر منشأیی بپردازد و منجر به ایجاد گفتمانی جدی با همکاری و مشارکت تمامی مردم سوریه شود.

 

فارس: حضور روسیه در سوریه و عملیات‌های این کشور برای مبارزه با تروریسم باعث واکنش منفی برخی کشورهای عربی شده است. چرا این کشورها به مخالفت با حضور نظامی و مقابله روسیه با تروریست‌ها در سوریه برخاسته‌اند؟ تفاوت عملیات به رهبری روسیه با عملیات‌های ضد داعش به رهبری آمریکا در چیست؟

احریز: الجزایر با تروریسم و افراطی گری مذهبی مقابله می‌کند. الجزایر، از ابتدای دهه نود که با چنین پدیده‌ای روبرو شد، همواره بر این باور بوده است که مقابله با تروریسم از طریق ایجاد مبارزه‌ای جمعی و هماهنگ که تمامی جوامع بین‌المللی را در برداشته باشد میسر خواهد بود.

 

فارس: یمن در چندین ماه گذشته شاهد حملات گسترده ائتلاف برخی کشورهای عربی به رهبری آل سعود بوده است. موضع شما در قبال این جنگ شکل گرفته چیست؟

احریز: از آنجایی که الجزایر همواره بر حل اختلافات به صورت صلح‌آمیز و عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها تأکید داشته، با دقت تحولات یمن و دشواری‌های تحمیل شده بر مردم این کشور را دنبال کرده و به طور مداوم بازیگران این صحنه سیاسی را به تلاش در جهت یافتن راه‌حلی صلح آمیز برای حل بحران کشورشان فراخوانده است.

 

فارس: حادثه منا باعث ناراحتی و رنج کشورهای اسلامی شده که الجزایر نیز اتباعی در بین قربانیان این حادثه داشته است. موضع الجزایر در این خصوص چیست؟ برگزاری اجلاس سازمان همکاری‌های اسلامی و تشکیل کمیته حقیقت یاب را تا چه اندازه مؤثر و مفید می‌دانید و آیا تغییرات بنیادین در مدیریت برگزاری مناسک حج احساس نمی‌شود؟

احریز: در ابتدا، اجازه می‌خواهم تا مراتب تسلیت صمیمانه خود را به خانواده‌هایی که نزدیکان خود را در این حادثه از دست داده‌اند، ابراز دارم و از خداوند متعال برای قربانیان رحمت و مغفرت و برای مصدومان سلامت و بهبودی مسئلت می‌کنم. بر اساس آخرین آمار منتشر شده در روز 22 اکتبر 2015، 39 حاجی الجزایری در فاجعه منا جان خود را از دست داده‌اند و 7 زائر مصدوم شده‌اند که همچنان در عربستان سعودی بستری هستند و 15 نفر دیگر همچنان مفقود هستند.

در این مورد، تنها می‌توانم به سخنان و اظهارات آقای محمد بن عیسی، وزیر امور دینی و اوقاف الجزایر اشاره کنم. ایشان نه مقامات سعودی را در سازماندهی و مدیریت مناسک حج مقصر می‌داند و نه سیستم‌های امنیتی مربوطه منا را. با این حال، به گفته وزیر، الجزایر آنچه در منا رخ داده را نادیده نگرفته و همچنان منتظر نتایج تحقیقات و بررسی‌های در حال انجام توسط مقامات بلندپایه سعودی در این زمینه است.

 

فارس: در قضیه فلسطین با توجه به حوادث اخیر بیت المقدس و سرکوبگری نتانیاهو، به نظر شما اتحادیه عرب چه اقدامی می‌تواند در این راستا داشته باشد؟

احریز: آرمان فلسطین همواره در مرکز نگرانی‌های اتحادیه عرب بوده و بخش مهمی از اقدامات و منابع این اتحادیه را به خود اختصاص داده است. اتحادیه عرب همچنین یک ساز و کار مالی را به منظور حمایت مالی و تأمین بودجه دولت فلسطین ایجاد کرده و صندوق‌های قدس و الاقصی را به امر یاری رساندن به قربانیان فلسطینی در اقدامات سرکوبگرانه اسرائیل و حفظ ماهیت عربی بیت المقدس اختصاص داده است. به لحاظ سیاسی نیز، اتحادیه عرب با فعالیت‌های چشمگیر خود در سازمان ملل متحد و نزد شورای حقوق بشر به جلب حمایت جامعه بین‌المللی از مبارزه مردم فلسطین و محکوم کردن جنایات رژیم اشغالگر می‌پردازد. در زمینه روند صلح نیز، اتحادیه عرب طرح صلح عربی در خاورمیانه را در سال 2002 پیشنهاد داد که توسط اسرائیل مردود اعلام شد.

در مورد پیشروی‌های اخیر در سرزمین‌های فلسطین به ویژه در کرانه باختری رود اردن و بیت المقدس، اتحادیه عرب درصدد است تا بتواند پشتیبانی لازم از طرح جدید خود در جهت حفاظت و صیانت جامعه بین‌المللی از مردم فلسطین، مسجد الاقصی و سایر مناطق مسیحی نشین و مسلمان قدس شرقی را به دست آورد و به حملات و تهاجمات اسرائیلی‌ها علیه مردم فلسطین پایان بخشد. مردمی که همواره سعی در دفاع از حقوق شرعی خود در برابر برنامه اسرائیل در جهت یهودی سازی قدس و مسجد الاقصی داشته‌اند.

 

فارس: الجزایر در بحران لیبی دیپلماسی هوشمندی را در پیش گرفت که در راستای کاهش تنش در این کشور و کاهش آلام مردم آن است. به نظر شما چه موانعی بر سر راه‌حل سیاسی به جای جنگ داخلی در این کشور قرار دارد؟

احریز: از زمانی که بحران لیبی در این کشور برادر آغاز شد، الجزایر همواره در کنار مردم این کشور بوده و از هیچگونه تلاشی در جهت برقراری صلح و ثبات در لیبی فروگذار نکرده و همواره حامی اقدامات سازمان ملل متحد در جهت دستیابی به راه‌حلی جامع و کامل در این زمینه بوده است. در همین راستا، الجزایر با میزبانی ادوار متعدد مذاکرات لیبی تحت نظارت سازمان ملل متحد، به دنبال برقراری هر چه سریعتر دولتی لیبیایی با اتحاد ملی بوده است.

 

این امر خود، مرحله بسیار مهمی در جهت استقرار صلح و امنیت در این کشور است. الجزایر بر این باور است که مردم لیبی، با یاری و همراهی جامعه بین‌المللی می‌توانند این مرحله دشوار از تاریخ خود را پشت سر بگذارند.

 

انتهای پیام/ن

دیدگاه شما

نقشه ماهواره ای اسدآباد
پیش بینی وضعیت هوای اسدآباد
بانک ملت
https://telegram.me/Avaseyedjamal