آخرین اخبار

29. ارديبهشت 1391 - 11:47   |   کد مطلب: 293

بسمه تعالی

اقتصاد مقاومتی، اقتصاد پیش روی جمهوری اسلامی ایران

با ظهور انقلاب اسلامی ایران، شکل جدیدی از حکومت در دنیا پدیدار شد که هم مردمی بود و هم اسلامی. حکومتی که بنای سازگاری با هیچ یک از ابرقدرت­های شرق و غرب را نداشت و به هیچ قدرتی جز قدرت ایمان و پشتوانه مردم خویش وابسته نبود. ظهور این نوع جدید حکومتی، آن هم در منطقه­ای مانند خاورمیانه که شاهراه حیاتی ارتباطی و قطب انرژی دنیاست، به مذاق مستکبرین ناخوشایند بوده و هست. از آن ناخوشایندتر، صدور این انقلاب به دل­ها و قلوب مسلمی و سایر ملل است که به تازگی خود را در انقلاب­های اسلامی منطقه خود را نمودار ساخته است.

ذات وجود چنین نظامی برای اردوگاه استکبار، خطری همیشگی را به دنبال دارد. لذا از روزهای آغازین این مولود مقدس، بنای دشمنی را در اشکال گوناگون بنا نهادند.ابتدا به صورت ترورها و اقدامات خونین داخلی،قائله­های گوناگون و سپس جنگ تمام عیار نظامی. این نکته نیز قابل ذکر است که تا جمهوری اسلامی ایران با حفظ ارزش­های خود باقی بماند این دشمنی­ها ادامه خواهد یافت.

جنگ نظامی که پایان یافت، تاکتیک دشمن نیز تغییر کرد و به جای تهاجم نظامی، تهاجمات خود را به سایر عرصه­ها از جمله عرصه اقتصادی کشاند. وجود تحریم­های گسترده و گاها بی­نظیر اقتصادی پس از دوران جنگ نظامی و تنگ­تر شدن هر روزه این حلقه محاصره تحریم­ها، خود گواهی بر این مدعاست.

در سوی دیگر این میدان، جمهوی اسلامی ایران که از جمله آرمان­های آن، حمایت از مستضعفین و مبارزه با مستکبرین عالم است، در راه نیل به اهداف و ارزش­های خویش وارد صحنه مبارزه شد و موفقیت­های عمده­ای در نبردهای نظامی، علم و فناوری و... به دست آورد.

اما در نبرد اقتصادی چه؟ درست است که مدل بهینه اقتصادی برای جمهوی اسلامی ایران اقتصاد اسلامی است، اما تا به ثمر نشستن این مدل متعالی چه باید کرد؟

آیا مدل­های اقتصادی­ای که در کشور تدریس می­شد، می­شود و در برنامه­ها پیاده می­شود توان مقابله با جنگ اقتصادی دشمن را دارد؟

مدل اقتصادی­ای که کشور عمدتا پس از جنگ در پیش گرفت، مبتنی بر بازار آزاد، پذیرش نظم بین الملل و... بود که در این صورت می­بایست ایران نیز به عنوان جزء کوچکی از دهکده جهانی با کدخدایی ایالات متحده آمریکا نقش بازی کند. دهکده­ای که هر کس در آن از دستورات کدخدا تخطی کند مورد مجازات سازمان­های بین المللی(!) قرار می­گیرد. طبیعتا اهداف رشد اقتصادی و توسعه­ای این مدل­ها مبتنی بر پذیرش ارزش­های غربی است که در تضاد با مبانی و اصول انقلاب اسلامی قرار دارد. حال چه کنیم؟

چند راه وجود دارد: ساده­ترین راه نفی ارزش­های انقلاب اسلامی و پذیرش اصول لیبرالیسم اقتصادی است. در این راه هدف جمهوری اسلامی ایران می­شود رسیدن به نقطه­ای مانند ترکیه یا کره جنوبی یا شبیه آن­ها. راه دوم پذیرش اصول لیبرالیسم اقتصادی و انقلاب اسلامی توأمان با هم است(!) در این شیوه با توجه به این که ارزش­های انقلاب اسلامی در تعارض با دیگران استمورد هجمه آنان قرار می­گیریم و از طرفی سلاح مقابله با آنان در اختیار ما نیست. چرا که مدل­های اقتصادی کنونی، مبتنی بر پیاده­سازی در شرایط اطمینان و ثبات پی ریخته شده­اند. لذا جمهوی اسلامی ایران در این حالت روز به روز از لحاظ توان داخلی تحلیل رفته و بیشتر در موضع ضعف و انفعال قرار می­گیرد. حاصل این شیوه، کاری است که سال­هاست در کشور ما انجام می­شود: دور زدن تحریم­ها و در نتیجه پوسیدگی درونی اقتصاد کشور.

اما راه حل بهینه برای کشور ما مدلی اقتصادی است که بتواند کشور ما را در شرایط جنگ . مبارزه به پیش ببرد. شرایطی که بر خلاف سایر کشورها برای ما شرایط گذرا نیست و حالت دائمی دارد. در این مدل اقتصادی به تحریم­ها به عنوان فرصت­هایی نگریسته می­شود که می­تواند از این فرصت­ها برای کارا نمودن و اصلاح نقاط ضعف سیستم­های اقتصادی کشور استفاده شود. مشکلاتی که زیر سایه سنگین درآمدهای کلان نفتی پوشیده بودند و روز به روز گسترده­تر می­شدند.

همایش ملی اقتصاد مقاومتی به همت "قرارگاه جهاد اقتصادی سازمان بسیج دانشجویی" ، "دانشکده مهندسی پیشرفت دانشگاه علم و صنعت ایران"، "مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشگاه علم و صنعت" و "مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشگاه صنعتی شریف"  به عنوان اولین همایش در این زمینه قصد دارد با هدف معرفی این الگو در کشور و نیز جمع­آوری اطلاعات و نظرات نخبگان بخش­های مختلف کشور، اولین گام را در این زمینه بردارد. در این راستا از افراد و مسئولین مختلف کشوری و دانشگاهی دعوت به عمل آمده است.

سخنران افتتاحیه همایش دکتر جلیلی دبیر محترم شورای عالی امنیت ملی می باشند. نکته قابل توجه آنکه سخنرانی دبیر شورای عالی امنیت ملی پنج روز قبل از مذاکرات بغداد برگزار شده و این تقارن می تواند از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. برخی دیگر از سخنرانان همایش اقتصاد مقاومتی عبارتند از:

دکتر غضنفری(وزیر صنعت، معدن، تجارت)،

دکتر درخشان(استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس مرکز تحقیقات اقتصاد ایران)

دکتر زاهدی وفا(رئیس و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع))

محورهای همایش عبارتند از:

اقتصاد مقاومتی و تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی

اقتصاد مقاومتی و جهاد اقتصادی

اقتصاد مقاومتی، راهبردی در تهیه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

اقتصاد مقاومتی، نظریه اقتصادی الگوی مقاومتی

ارتباط اقتصاد مقاومتی و فرهنگ  مقاومت

ارتباط اقتصاد مقاومتی و دیپلماسی مقاومت

اقتصاد مقاومتی، راهبردی در نیل به پیشرفت و عدالت

اقتصاد مقاومتی، بنیان های نظری و مبانی اسلامی

اقتصاد مقاومتی، راهکارهای فعال در مواجهه با تحریم های اقتصادی

اقتصاد مقاومتی، فرصت های ملی و منطقه ای

اقتصاد جهانی، آینده پژوهی روندهای آینده نظام جهانی

اقتصاد مقاومتی، بازخوانی تجربیات ارزشمند دفاع مقدس

دستگاه­ها و مراکز مختلفی حمایت خویش را از این همایش به صورت مالی و معنوی اعلام کرده­اند که عباتند از:

کانون نخبگان بسیجی

مرکز مقاومت بسیج وزارت امور اقتصادی و دارایی

مرکز همکاری­های فناوری و نوآوری ریاست جمهوری

دانشگاه علامه طباطبایی

دانشگاه علوم اقتصادی

دانشگاه شهید بهشتی

دیدگاه شما

نقشه ماهواره ای اسدآباد
پیش بینی وضعیت هوای اسدآباد
بانک ملت
https://telegram.me/Avaseyedjamal