مذاکرات بغداد در حالی روز پنجشنبه ۲۴ می، بین ایران وطرفهای غربی پایان یافت که ایران دراین مذاکرات باز هم بر حق هسته ای خود تاکید کرد و این موضوع سبب شد تا دو طرف مذاکره برای نشست بعدی در مسکو برپایه خواستهای دو طرف در بغداد ،برنامه ریزی کنند.
دراین میان سعید جلیلی،سرپرست تیم مذاکره کنند ودبیر شورای امنیت ایران در پایان مذاکرات صحبتهایی مبنی بر باز تاکید ایران بر حق هسته ای خود انجام داد که این اظهارات او نشان از عدم عقب نشینی جمهوری اسلامی ایران از مواضع پیشین خود داشت.
این عدم عقب نشینی از سوی ایران در حالی رخ داد که غربیها در طول مذاکرات بدون توجه به پیشینه مذاکرات دوباره درخواستهای قبلی خود مبنی بر تعطیلی کامل غنی سازی اورانیوم را تکرار کرده اند.هر چند که این بار به تعبیر برخی از کارشناسان غرب آمادگی بیشتری برای امتیاز دهی به ایران داشت.
اما عدم عقب نشینی ایران از تعلیق کامل غنی سازی اورانیوم برخی صاحب نظران را براین گمانه زنی واداشته که ایران در مسکو هم از غنی سازی کوتاه نخواهد آمد.برهمین اساس همین دست کارشناسان براین باورند که طرفهای غربی ایران باید فکری برای مواضع خود در مذاکرات مسکو کنند چرا که با توجه به شرایط فعلی ،به نظر نمی رسد جمهوری اسلامی ایران با توجه به بند ۴ان پی تی از حق قانونی خود کوتاه آید.
از سوی دیگر ظاهرا ایران علاوه بر تاکید بربحث غنی سازی،صراحتا به این مسئله هم اشاره داشته که غربی ها باید بدون توجه به موج پراکنی های منفی اسرائیل که از باب افراط وبدون منطق دیپلماتیک با این موضوع برخورد می کنند گام بردارند که این خواست ایران با توجه به شرایط فعلی بی ارتباط با حقیقت ماجرا نیست.
سفر پرمعنای وندی شرمن به اسرائیل
چرا که وندی شرمن،سرپرست ارشد مذاکره کنندگان آمریکایی،پس از پایان مذاکرات بلافاصله به بیت المقدس برای دیدار با مقامات بلند پایه اسرائیلی رفت تا براساس خبرهای رسیده به مقامات این رژیم تضمینهای امنیتی بدهد وبه نوعی آنها را از تامین منافع اسرائیل در مذاکرات مطمئن سازد.
این حرکت در حالی از سوی نماینده آمریکا در بغداد صورت پذیرفته که برخی کارشناسان براین باورند که یکی از دلایل مهم استیصال اروپاییها در تصمیم گیری،توجه به خواستهای غیر قانونی اسرائیل است.
درواقع به باور این صاحب نظران همین مساله در آینده ای نه چندان دور اروپا را به شدت با بحران مواجه خواهد ساخت.چرا که پیشینه سیاسی اسرائیل نشان از تصمیم گیری های بدون استدلال وخواستهای پیاپی همیشگی این رژیم دارد که حتی تاکنون آمریکا هم از انجام بخش قابل توجهی از آنها ناتوان بوده است وحتی گاهی اوقات از روی اجبار وبه دلایل برخی مسائل داخلی به انجام آنها تن می دهد.
اما به هر ترتیب به نظر می رسد اروپاییها در مسکو هم نتوانند به هیچ کدام از خواستهای خود دست یابند.هر چند که با توجه به فضای مذاکرات بغداد ،مقاومت اروپا در مقابل به رسمیت شناختن حق غنی سازی هسته ای ایران به تدریج در حال شکسته شدن است.چرا که از یک سو ان پی تی اجازه مخالفت بیشتر را در آینده به اروپا نخواهد داد واز طرف دیگر فشار افکار عمومی به عینه بر کل دستگاه سیاست خارجی اروپا حس می شود که تظاهرات آمریکاییها در حاشیه کنفرانس گروه ۸ در شیکاگو نماد بارز جهت گیری افکار عمومی غرب به نفع ایران است.
از طرف دیگر نباید این مسئله را نادیده گرفت که غرب قبل از مذاکرات بغداد از به رسمیت شناختن حق غنی سازی برای ایران سخن گفته بود که با این حساب نمی تواند در آینده ودرمسکو حرف خود را پس بگیرد زیرا حیثیت دیپلماتیک ۵+۱ به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.برهمین اساس آنچه که پیش روست نشان از راه بدون بازگشت غرب برای پذیرش حق غنی سازی ایران دارد که این موضوع با ادامه روند مذاکرات در راستای منافع ایران پر رنگ تر خواهد شد.
دیدگاه شما