دیوید کوهن، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در جدیدترین اظهارات خود در مورد فشار بر ایران و مذاکرات مسکو گفت:در صورتی که مذاکرات ماه جاری گروه ۱+۵ با ایران در مورد برنامه هسته ای آن کشور به نتیجه نرسد، آمریکا در مورد اعمال تحریم های جدید علیه ایران با اسرائیل مشورت خواهد کرد.
او همچنین به هماهنگی دستگاه سیاسی آمریکا واسرائیل برای ایجاد فشار بیشتر ایران اشاره می کند وصراحتا بر فشار بیشتر به ایران وتحریمهای تاکید کرده است.
صحبتهای این مقام آمریکایی در حالی مطرح شده که رهبر انقلاب اسلامی ایران در روز ۱۴خرداد همزمان با گرامی داشت بنیان گذار انقلاب اسلامی در مورد علل وچرایی فشارهای غربی وصحبتهای دائم مقامات غربی از بحث هسته ای ایران به این موضوع اشاره کردند که: آنها برای پوشاندن بحران و مشكلات خود و دور كردن ذهنها، مسئلهی هستهای ایران را بزرگنمایی میكنند و آن را در صدر مسائل دنیا قرار میدهند و بهدروغ نام سلاح هستهای را به میان میآورند. در حالی كه واقعیت اینگونه نیست و تلاش آنها نیز به نتیجه نخواهد رسید.
در همین راستا بسیاری از کارشناسان بین المللی براین باورند که با توجه به افزایش تورم وبیکاری در جامعه آمریکا وغرب،یکی از اهداف مهم مطرح کردن چندین وچندباره مسئله هسته ای ایران همین موضوع یعنی انحراف اذهان عمومی شهروندان این جوامع از وضعیت نابه سامان اقتصاد آمریکاست.دراین میان باید به این نکته هم اشاره کرد که افکار عمومی فعلی جهان غرب علی رغم تبلیغات فراوانی که رسانه های این کشورها در مورد مسئله هسته ای ایران وبحران نمایی آن انجام می دهند،معطوف به بحران اقتصادی در زندگی شهروندان است.آن چنان که به تازگی جرج سوروس براین نکته تاکید کرده است که تنها سه ماه تا جلوگیری از فروپاشی کامل یورو فرصت داریم.
در این بین به نظر می رسد که با توجه به آمارهای موجود دغدغه های شهروندان در جوامع غربی روز به روز درباره وضعیت اقتصادی خودشان وعملکرد مسئولین در مقابل این وضعیت بحرانی بیشتر وبیشتر می شود که این مسئله نقش مهمی در کاهش چشمگیر مشروعیت مسئولین کشورهای بحران زده غربی داشته است واز قرار معلوم تاکید روی مساله ایران در رسانه های غربی گامی برای برداشتن تمرکز از روی مسائل اقتصادی در ذهن شهروندان این جوامع است.
هر چند که این تمرکز هم با توجه به اعتراضات در حایشه اجلاس گروه جی۸ در واشنگتن تاکنون نه تنها حاصلی در برنداشته،بلکه تاثیر منفی روی عامه جوامع غربی گذاشته است.چرا که هنوز بسیاری از این شهروندان دلایل مشکلات اقتصادی خود را در جنگ افروزیهای ناتو ودیگر کشورهای غربی می دانند وبه همین علت هم با تمرکز برمسئله هسته ای ایران به شدت مخالفت می کنند.
این وضعیت در شرایطی در فضای اجتماعی غرب حاکم است که حتی افرادی مانند کارتر (رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده)چندی پیش به حق هسته ای ایران اذعان کرده بود که این جهت گیری او ودیگر دوستان سیاسی اش نقش برجسته ای در چالش فعلی غرب دارد.
برهمین اساس به نظر می رسد که ابزارگی فعلی ماجرای پرونده هسته ای ایران در شرایط کنونی بیش از هر چیز دیگری مدنظر دولتمردان غربی است.چرا که آنان قصد دارند با بحرانی نشان دادن شرایط ایران دراین باره وهمچنین تهدید نشان دادن موضوع هسته ای ایران از یک سو برای حل مشکل اقتصادی خود از اذهان عمومی وقت بخرند واز سوی دیگر یک حرکت تلافی جویانه را به دلیل مشکلات همیشگی خود با ایران تدارک ببینند که با توجه به وضعیت فعلی واعتراضات داخلی جوامع غربی وهمچنین بازتاکید ایران بر حق خود در چهارچوب ان پی تی در مذاکرات بغداد هر دو این موارد نتایج چندانی برای این دولتها به همراه نداشته وحتی می توان اذعان کرد که نتایج منفی هم به جای گذاشته است.
چرا که به باور جامعه شناسان غربی ادامه این وضعیت سبب بدگمانی شهروندان غربی نسبت به حل مشکلاتشان توسط مسئولین این کشورها خواهد شد.درواقع سوال اصلی که در شرایط امروز در ذهن شهروندان این کشورها دائما مطرح می شود این است که چه چیزی در پس پرده پنهان تمرکز برمسئله هسته ای ایران وجود دارد؟آیا این موضوع راهی برای سرپوش گذاشتن برمسائل داخلی است؟
علی فرازمند
دیدگاه شما