به گزارش آوای سیدجمال، با شروع فصل سرما بساط خوردنیها و نوشیدنیها گرم نیز بیش از دیگر ایام سال رونق پیدا میکند. این روزها که علاوه بر سرما کرونا هم میهمان ناخوانده خانوادههای ایرانی شده است نوشیدن انواع دمنوشها میتواند آرامش ویژهای به روح و بدن انسانها دهد.
اگر چه هیچ نوشیدنی جای چای همان نوشیدنی مشهور ما ایرانیها را نمیگیرد اما دمنوش های رنگارنگ و فوقالعادهای وجود دارد که میتواند فصل سرما را برای ما دلچسب و مطبوع کند. دمنوشها سالهای سال است که با زندگی ما انسانها عجین شده و در درمان بیماریهای متعددی به طب سنتی یاری رساندهاند.
نوشیدنیها هم مانند مزاجهای آدمی متفاوت هستند و با شروع هر فصل نوع آنها تغییر میکند. به عنوان مثال تابستان با نوشیدنیهایی که مزاج خنک و مرطوب دارند و زمستان با نوشیدنیهای گرم و خشک همراه است.
گل، ساقه، برگ و همه قسمتهای گیاه در دمنوشهای فصلی سرما مورد استفاده قرار میگیرند.اما در موارد کمی از ریشه گیاه برای درمان نیز استفاده میشود. نوشیدنیها به دو طریق، دمکردنی یا جوشیدنی تهیه میشوند. اگر بخواهیم دارویی با اثر قوی داشته باشیم، گیاه را میجوشانیم.
دمنوش گل بنفشه
برای تهیه این دمنوش نزدیک 70 گرم برگ های تازه را با آب سرد بشویید و آن را با نیم لیتر آب بجوشانید. بعد از حدود 12 ساعت وقتی آب سبز رنگ شد، آن را صاف کرده و در شیشه درب داری در یخچال گذاشته و هر دو ساعت یک بار مقداری از آن را بخورید. این دم کرده بهتر است هر روز تازه تهیه شده و اضافی آن دور ریخته شود.
این دمنوش را به روش دیگری هم میتوان تهیه کرد در این روش 8-5 قاشق چایخوری از پودر گیاه یا مقداری از برگ تازه گل ینفشه رو به یک لیتر آب جوش اضافه کنید و پس از 20 دقیقه محلول بدست آمده را صاف کنید، 2 فنجان از این دمنوش را در طی روز مصرف کنید.
این گل مزه بسیار خوبی دارد و به صورت شربت دارویی در داروخانهها به فروش میرسد. به این دمنوش میتوان گل سرخ هم اضافه کرد. گل بنفشه در درمان سرفههای خشک، رفع التهاب و درد بسیار مناسب است.
دمنوش گل نیلوفر
دمنوش گل نیلوفر به افرادی که پوستشان در فصلهای سرد سال دچار حساسیت و خشکی میشود، مصرف دمنوش گل نیلوفر را توصیه میکنیم. دمکرده این گل در رفع خشکی پوست بسیار موثر است.
دمنوش گل گاوزبان
گل گاوزبان گلی است که اگر بخواهید به قدر کافی تاثیرگذار باشد باید نیمساعت جوشانده شود و بعد از آن به مدت یک ساعت هم دم بکشد. دمنوش این گل با ترکیب لیمو امانی استفاده میشود.
دمنوش زنجبیل
یکی از نوشیدنیهای مهمی که برای افراد سرماخورده در فصل پاییز و زمستان تجویز میشود، دمنوش زنجبیل است. این دمنوش بدن را به یک بخاری سیار تبدیل کرده و از ویروس های سرماخوردگی در امان میدارد.
زنجبیل به نوعی یک پیشگیری کننده قوی برای سرماخوردگی است. از این نوشیدنی در مناطق خیلی سرد یا برای افرادی که بدنشان ایمنی کمتری دارد، استفاده میشود.
برای تهیه این دمنوش ابتدا زنجبیل تازه را به میزان یک قاشق غذاخوری در ظرفی مناسب رنده کنید.سپس با آب جوش به مدت 10 دقیقه دم کرده و داخل صافی ریخته و تفاله آن را بگیرید.
دمنوش آویشن
نوشیدنی دمنوش آویشن به تنهایی با همراه با پونه و همزمان با آغاز فصل پاییزو زمستان نه تنها میتواند مقاوت بدن را در برابر ویروس سرماخوردگی و آنفلوانزای فصلی افزایش دهد، بلکه روند بهبود سرماخوردگی را سرعت میبخشد.
این نوشیدنی برای فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده،خاصیت ضد عفونی دارد و برای سرما خوردگی و دردهای دوران عادت ماهانه در بانوان بسیار مفید است. این دمنوش همچنین تسکین دهنده سرفه و برطرف کننده تنگی نفس است. در برخی از متون طب سنتی به خواص نوشیدن دمنوش آویشن برای کنترل میزان قند خون به عنوان یک درمان جانبی اشاره شده است.
دمنوش چهار گل
گل گاوزبان یا پنیرک، گل بنفشه، گل ختمی و گل سرخ (گل محمدی) از معروفترین گلهای دم کردنی هستند که با تاثیرگذاری زیادی در رتبه اول قرار میگیرند.دمنوش چهار گل در مواردی مانند یبوست، سوزش چشم، خشکی بینی، آنژینهای چرکی، گلودرد و بدندرد مورد استفاده قرار میگیرد.
از چهارگلهای معروف میتوان هم به صورت جوشانده و هم به صورت دم کردنی استفاده کرد. برای تهیه دمنوش چهار گل باید نسبت های مساوی از گیاهان گل ختمی، بنفشه، گل سرخ و گل گاو زبان را با هم ترکیب کنید و این مخلوط را درون آب جوش ریخته و به مدت 15 دقیقه در یک قوری چینی دم کنید.
دمنوش چهار گل دارای طبع معتدل است، بنابراین مصرف روزانه 2 استکان و کمتر از 20 روز هیچ عارضه ای را برای افراد در بر ندارد. این دمنوش خاصیت خواب آوری دارد، از این رو، بهترین زمان مصرف این گیاه قبل از خواب است.
برای اینکه طبع این دمکرده به سمت گرمی نیز رود، افزودن هل به آن ضروری است. دمنوش چهارگل تا 2 ساعت پس از دم کشیدن قابل استفاده است زیرا در مجاورت هوا به سرعت اکسید نمی شود. بهتر است این دمکرده همراه با خرمای خشک شده، کشمش بدون روغن و پارافین یا عسل مصرف شود. زنان باردار و کودکان زیر یک سال و 6 ماه باید از مصرف دمنوش چهارگل خودداری کنند.
انتهای پیام
دیدگاه شما