به گزارش آوای سیدجمال به نقل از آناج، دو ماه گذشته بود که رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو از پلمب 5 انبار برنج آلوده خبر داد و گفت: "80 درصد برنجهایی که در انبارها وجود دارد برای مصرف تأیید صلاحیت شدهاند و مشکلی ندارند ولی 20 درصد این برنجها تأیید سلامت نشدهاند که آمار کمی هم نیست.
وی با بیان اینکه انبار برنج بزرگی را در کرمانشاه پلمب کرده است، بیان داشت: "براساس اطلاعات سازمان غذا و دارو برنجهایی از این انبارها در بازار توزیع نشده است ولی از کسانی که مدارکی از توزیع این نوع برنجها در اختیار دارند میخواهیم که این اسناد را به سازمان غذا و دارو ارائه دهند تا ما نیز سریعاً آن را بررسی کنیم."
موضوع برنجهای تاریخمصرف گذشته مدتی است که در رسانهها مطرحشده است. ابتدا این خبر منتشر شد که برنجهایی که تاریخمصرفشان گذشته بوده و در انبارهای شرکت بازرگانی دولتی نگهداری میشدند در بازار توزیعشدهاند و هیئتهای مذهبی هم از این برنجها برای پخت غذاهای نذری استفاده کردهاند. اسنادی هم منتشر شد مبنی بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی تاریخمصرف این برنجها را تمدید کرده و سپس اقدام به توزیع آنها کرده است.
در اینباره ماه گذشته عبدالرضا مصری سخنگوی هیأت رئیسه مجلس و نماینده مردم کرمانشاه پیگیری ماجرا شروع کرد. وی هشدار داد که میخواهند هزاران تن برنج آلوده و تاریخمصرف گذشته را از انبارهای شرکت بازرگانی دولتی به انبارهای دیگر منتقل کرده و با تغییر بستهبندی و نصب تاریخ جدید در بازار مصرف توزیع کنند.
واکنش جالب آقای وزیر: رسانهها بیخود منتشر کردند!
اما محمود حجتی وزیر جهاد و کشاورزی از طرح موضوع این برنجها در جلسه هیأت دولت خبر داد و گفت: رسانهها بیخود این اسناد را منتشر کردند. تاریخمصرف برنجهای توزیعشده تمدید شده بود و این کار طبیعی است. محصولات غذایی، تاریخمصرف مجازی دارند و طبق مشخصات فنی و شرایط نگهداری کنترل میشوند. برنجی که تاریخمصرفش قابل تمدید نباشد در کشور توزیع نشده است.
رسول دیناروند درباره نوع نظارت بر سلامت این برنجها گفت: متأسفانه برنج فقط در مرحله ورود به کشور تحت نظارت است و آزمایش میشود. درباره برنجهای تولید داخل و برنجهای انبارها صرفاً درصورتیکه گزارشی شود امکان رسیدگی وجود دارد.
انبارهای استراتژیک فاسد شده دولتی
در این ارتباط بهروز جنت، مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی سازمان غذا و دارو در نشستی که در خبرگزاری فارس در رابطه با موضوع برنجهای آلوده برگزار شد بابیان اینکه برنجهای آلوده مربوط به انبارهای استراتژیک بازرگانی دولتی بوده است، اذعان داشت: این انبارها در حدود 12 منطقه کشوری تقسیمبندی شده است که در آن ذخایر استراتژیک بسته به نیاز منطقه انبار و نگهداری میشود. وقتی تاریخ این محمولهها به انقضا نزدیک میشود شرکت بازرگانی اقدام به گردش انبار و جابجایی موجودی و بهروزرسانی آن میکند؛ اما نسبت به محوله اخیر دیر اقدام شده و متأسفانه تاریخ این برنجها شهریورماه امسال به اتمام رسیده و طبق روالی است که شرکت بازرگانی از سازمان غذا و دارو درخواست تمدید مجوز مصرف انسانی داشت.
شهریور 94 انقضا 130 هزار تن برنج
جنت درباره مجوز مصرف صادرشده درباره برنجهای آلوده گفت: تاریخ مصرف برنج ها در شهریور ماه به پایان رسیده است ولی این برنجها در آزمایشگاه سازمان غذا و دارو آزمایش و با درج تاریخ مصرف ثانویه تأیید شد که تا پایان امسال اجازه دارند در بازار عرضه و به سرعت مصرف شوند.
وی با اشاره به اینکه دولت تنها مجاز است این برنجها را در مراکز پرمصرف مثل ادارات و بیمارستانها و سازمانها عرضه کند گفت: بازرگانی دولتی موظف است که بگوید این برنجها را به چه کسی فروخته که در مورد برنجهای اخیر مجوز فروش به مراکز پرمصرف را گرفته است و موظف است ظرف تا پایان سال این ذخایر را به مصرف برساند.
وقتی مقصد برنجهای آلوده نامعلوم است!
جنت مقدار برنجهای موجود در انبارهای ذکرشده را بیش از 130 هزار تن عنوان کرد و ادامه داد: در بعضی آزمایشها مشخص شد که بخشی از برنجها آلوده سموم بوده یا از لحاظ فلزات سنگین دارای غلظت بالایی است. همچنین بخشی از این آلودگیها مربوط به شرایط بد نگهداری و غیراستاندارد بودن انبارهای شرکت بازرگانی دولتی است که موجب فساد و آلودگی ذخایر شده است.
وی ادامه داد: دراینباره بخشی از این برنجها که ازلحاظ آلودگی امکان مصرف نداشت پلمب شد؛ در اینگونه موارد ممکن است مجوز ثانویه صادر شود و به مصارف مختلف برسد؛ که این مصارف ممکن است برای دام و طیور یا به مصرف انسانی بهطور غیرمستقیم و صنعتی برسد و در آخر ممکن است به دلیل غیرقابل استفاده بودن دستور انهدام محموله را بدهیم.
سامانه ره گیری و شناسایی نداریم
جنت نبود سامانه رهگیری را بزرگترین مشکل واردات و عرضه محصولات غذایی دانست و گفت: در سازمان غذا و دارو نظام شناسه گذاری را ایجاد کردیم و درباره محصولات وارداتی از سال 89 سامانه رهگیری را برای ایجاد شفافیت و اصالت محصولات به کار گرفتهایم که محصولات داروهای وارداتی، آرایشی و بهداشتی و غذا در یک دورهای ملزم به استفاده از این شناسهها شد و در حال تکمیل این فرایند و اجرای آن در تمامی محصولات سلامتمحور هستیم.
مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی سازمان غذا و دارو گفت: اما در مورد برنج نظام رهگیری و ردیابی بهصورت واحد و یکپارچه وجود ندارد و تنها در بازه اول بچنامبر تولیدکننده بر روی کیسههای برنج حک میشود که این بچنامبرها چون ثابت است قابل جعل و تکثیر است.
وی ادامه داد: درباره محصولات خارجی نیز زمانبندیهایی انجامشده که در مبدأ این بارکدها روی گونیها حک شود که هم واردکنندگان دولتی و هم واردکنندگان خصوصی ملزم به اجرای این طرح باشند؛ در این سامانه اگر یک کد یکبار چک شود در سیستم ثبت میشود و امکان استفاده مجدد از آن نیست که این ضریب امنیت را بالابرده و امکان جعل و تکثیر را غیرممکن میسازد و همچنین از نوع محصول و محل انبار، عرضه و تاریخ آن مطلع میشویم.
ابهام درباره انبارهای ثانویه و بازرگانی های غیر دولتی
وی در پاسخ به این سؤال که اگر این برنجها در انبارهای ثانویه باقی بمانند و در مدت مقرر مصرف نشوند گفت: دولت موظف است بگوید که این برنجها در کجا عرضه میشوند ولی اگر دراینباره تقلبی صورت بگیرد و کیسهها جابهجا شود امکان رهگیری آن وجود ندارد و تنها در بازرسیهای که از سطح بازار بهصورت سرزده و دورهای انجام میشود ممکن است آزمایش و شناسایی شوند.
جنت در پایان گفت: اگر این اتفاق در بخش خصوصی میافتاد و به ما اعلام نمیشد بههیچعنوان متوجه نمیشدیم مگر اینکه بعد از عرضه به بازار در بازرسیهای سرزده و انجام آزمایشها این امر میسر میشد. نبودن نظام رهگیری کالا باعث مشکلات بسیاری میشود که کالاهای بدون شناسنامه و غیر شفاف به بازار عرضه میشود.
موضوع تشکیل کارگروه ویژه بررسی این موضوع در کمیسیون کشاورزی مجلس نهم ما را بر آن داشت تا از پیگیر تشکیل این کارگروه و اقداماتی که انجام شد، شویم.
محمد رضا امیری کهنوج، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار آناج با بیان اینکه از نتیجه جریان موضوع واردات برنج آلوده خبر دارم، اظهار کرد: کارگروه ویژه این موضوع به دلیل بالا بودن حجم کار در کمیسیون کشاورزی مجلس تشکیل نشد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه این موضوع یکی از موضوعات مهم کشوری بود، تصریح کرد: متاسفانه به دلیل قرار گرفتن در روزهای پایانی مجلس، همه رفتند و جلسات مجلس نیز دیگر تشکیل نمی شود.
محمد تقی توکلی، دیگر عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در این باره به آناج گفت: به دلیل اینکه این موضوع در دستور کار کمیسیون متبوع قرار نگرفت، کارگروه ویژه مربوط به آن نیز تشکیل نشد.
وی ادامه داد: در این مورد رئیس کمیسیون مصاحبه ای انجام داده و گفت که برنج ها آلوده بوده اند.
گفتنی است؛ عباس رجایی رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه تعداد واردکنندگان برنج انگشت شمار هستند، متذکر شد: زمانی که تعداد واردکننده یک محصول حدود 10 باشند قیمتها تحت تاثیر قرار میگیرند و با انحصار واردات تخلفاتی رخ میدهد.
وی همچنین درباره نتیجه کمیسیون ویژه مجلس درباره برنجهای آلوده اظهار داشت: سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت آلودگی برنجهای وارداتی را تایید کرده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در سخنان اخیر خود اذعان داشت: من از این مساله متعجب هستم که با وجود اینکه در سالهای 86 و 87 مساله برنج آلوده را بررسی کردیم و برنج 1121 هندی آلوده به فلزات سنگین تشخیص داده شد، چرا همچنان این برنجها وارد میشود. رجایی افزود: برنج 1121 هندی، برنج ساختگی است و مشکلات خود را دارد و این برنجها باید براساس تاریخ مصرفی که برای آن تعیین میشود مصرف شود در حالی که اسنادی موجود است که تاریخ مصرف این برنجها یکی دو بار تمدید شده است.
سید راضی نوری، نماینده مردم شوش در مجلس و از اعضای کمیسیون کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار آناج با بیان اینکه این موضوع به صورت مستقیم در دستور کار کمیسیون متبوع قرار نگرفت، اظهار کرد: مشخص نیست، صحت و سقم این مسئله تا چه اندازه ای است.
وی ادامه داد: تا جایی که به خاطر دارم کارگروه ویژه ای که با اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تشکیل شود، تشکیل نشد.
این نماینده مجلس نهم ظهار کرد: این موضوع به عنوان یک خبر در در آغاز جلسه ای از جلسات کمیسیون کشاورزی مطرح شده بود.
وی در پایان گفت: اگر هم خود رئیس کمیسیون دستور داده باشد و کمیته مشترکی پیگیر باشد، من در جریان کامل نیستم.
جریان مافیایی پشت ماجرای برنجهای آلوده
پیش از این نیز، ایرج ندیمی با بیان اینکه مبحث برنجهای آلوده از چندین جهت مهم است، اظهارداشت: برنجهای آلوده چند اتفاق بد را سبب میشود. به عنوان مثال از نظر بهداشت و سلامت به مصرف کننده آسیب میزند و او را نابود میکند، با اشباع کردن بازار تولید کننده را نابود میکند و پول کثیف و رانتی را به عدهای از تجار که در این پولشوییها دخالت دارند، میرساند.
وی با اشاره به اینکه عمده ماجرای این برنجهای آلوده در حقیقت نوعی پولشویی است، گفت: افرادی که معامله صحیح، حلال و قانونی انجام نمیدهند، در حقیقت پول کثیف را در کشور رواج میدهند، بنابراین این موضوع مشمول قانون پولشویی هم هست، چون حتما پشت این قضایا، جریانهای مافیایی وجود دارد.
ندیمی با تاکید بر اینکه در حال حاضر برنج آلوده مساله یک جامعه خاص به نام شالیکاران نیست، افزود: این موضوع هم اکنون مساله اقتصاد، غذا، محیط زیست، استاندارد و بهداشت ایران است و ما باید بپذیریم اگر جلوی این مفاسد را نگیریم، اعتماد مردم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: باید پذیرفت در راستای مسائل مربوط به این حوزه برخورد قاطعانه لازم است که هم پولهای آلوده وارد بازار نشود و هم مباحث مربوط به بدبینی تولیدکننده و مصرف کننده به حاکمیت شکل نگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تایید میکنید در این ماجرا رانتی وجود داشته است؟ گفت: بله، همینطور است.
ندیمی با بیان اینکه محصول وارد شده آلوده بوده است، ادامه داد: وقتی کسی کالا یا محصول آلوده وارد کشور میکند، رانت خواری است، چون این مسئله منجر میشود که آن فرد درآمد نامشروعی از طریق اقتصاد دلالی غیرقانونی کسب کند، بنابراین حتما جزو مواردی است که باید مورد پیگیری قرار بگیرد و با آن برخورد شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در واکنش به مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه ممکن است این برنجها هنگام واردات آلوده نبوده و در داخل آلوده شده باشند، گفت: حتما عموم این محصولات زمینههایی از آلودگی را داشتهاند و نمیتواند بعد از ورود آلوده شده باشند. متاسفانه برخی افراد برای اینکه درآمد بیشتری کسب کنند، این جنسهای آلوده را وارد میکنند.
آلودگی برنج هندی از زبان هندیها
تاکنون مقالات علمی بسیاری درباره آلودگی برنجهای هندی در رسانههای جهان منتشر شده و حتی در کشور هند، پایان نامههایی به این موضوع اختصاص پیدا کرده است تا جایی که در یکی از این پژوهشها، به طورعلنی قید شده که برنجهای هندی در برخی مناطق این کشور، به یکی از فلزات سنگین به نام آرسنیک بشدت آلوده است و عوارض جسمی مصرف تدریجی این سم، در قالب بیماریهایی مهلک بر مردم آن منطقه آشکار شده است.
بلاخره برنج ها آلوده بوده یا نه؟!
با وجود این مسائل هنوز مشخص نیست برنجهای وارداتی هندی آلوده است یا خیر. ضمن اینکه واردکنندگان میگویند چون وزارت بهداشت گواهی سلامت میدهد، پس اگر برنج آلوده خارجی هم وارد میشود، قاچاق است. در مقابل، وزارت بهداشت نیز اصرار دارد هر برنجی به طریق رسمی و قانونی وارد شده چه از طریق واردکنندگان دولتی یا غیردولتی، از آنها گواهی سلامت دریافت کرده است. گذشته از اینها باید توجه داشت که وجود چنین برنجهایی در این چند ساله بسیار نگرانکننده است و وظیفه دولت و مجلس است که هر چند دیر، اما از ورود چنین برنجهایی به کشور جلوگیری کنند.
انتهای پیام/ن
دیدگاه شما