8. مهر 1398 - 8:35   |   کد مطلب: 33668
شهرستان اسدآباد، دیار سیدجمال‌الدین اسدآبادی، سرزمینی بکر با آثار تاریخی و طبیعی بسیار و مقصدی بی‌نظیر برای سفر نوروزی است؛ از «حمام نیلوفر» تا روستای زیبای «ملحمدره» معروف به «ماسوله غرب کشور».

به گزارش آوای سیدجمال، به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، دیار اسدآباد را به نام رادمرد دین و سیاست سیدجمال‌الدین اسدآبادی می‌شناسند که در راه آزادی و آزادگی و دین‌مداری نه تنها در ایران بلکه در نقاطی چون مصر و هندوستان نیز مؤثر واقع شده است.

 

 

امروز شهرستان اسدآباد به این شخصیت تاریخی و دینی خود افتخار کرده و آن را نمادی برای خود می‌داند. 

 

 

سید جمال‌الدین در سال 1217 شمسی، در شهرستان اسدآباد استان همدان در خانواده‌ای روحانی چشم به جهان گشود. نسب وی به امام حسین(ع) می‌رسد، پدرش سید صفدر و مادرش سکینه بیگم، دختر مرحوم میرشرف الدین حسینی قاضی است.

 

 

در سال 1232 شمسی، بنا به دستور شیخ انصاری، عازم هندوستان شد و در آن جا ضمن آشنایی با علوم جدید، کوشید تا مردم و به ویژه مسلمانان را علیه استعمار انگلیس بسیج کند و به مبارزه وادارد، اما به دلیل سلطه همه‌جانبه انگلیسی‌ها پس از یک سال و نیم اقامت در آن دیار، مجبور به ترک آن جا شد و به ممالک عثمانی رفت و چون با حسادت علمای درباری آن جا مواجه شد، ناگزیر به مصر عزیمت کرد.

 

 

در مصر توانست یک نهضت فکری ضد استعمار و ضد انگلیس را پایه‌گذاری کند و تشکیلاتی به نام انجمن مخفی به وجود آورد، اما بر اثر فشار انگلستان مجبور به ترک مصر شد. این حرکت فکری توسط شاگردانش از جمله شیخ محمد عبده دنبال شد و در سال‌های بعد زمینه‌ساز قیام مردم مصر علیه استعمار انگلستان شد، سید جمال چند بار به دعوت ناصرالدین شاه قاجار به ایران سفر کرد اما هربار با وضعیتی نه چندان مطلوب مجبور به ترک ایران شد.

 

 

شهرستان اسدآباد علاوه بر شخصیت شهیر خود از آثار تاریخی و طبیعی بسیاری برخوردار است.

 

 

پل شکسته

از این اثر تاریخی به جامانده از دوران صفوی در گذشته‌ها به عنوان مسیر تردد مردم و جاده همدان ـ کرمانشاه بوده و مورد استفاده مردم قرار داشته است.

 

 

این اثر تاریخی که از آجر ساخته شده، دارای چشمه‌ها و طاق‌هایی است که هنگام بارش باران در زیر آن از زیبایی خاصی برخوردار می‌شود و البته در زمان سبز شدن چمن زیر آن باز هم چشم‌انداز خاص خود را دارد.

 

 

کتیبه حسین خان سولاق

در حومه شهر اسد آباد درمیان دره‌های بخش غربی کوه منفرد آلموقولاغ که از مناطق کوهستانی و صعب‌العبور و برف‌گیر کشور است، بقایای سد و کتیبه‌ای تاریخی مشاهده می‌شود که حد فاصل روستاهای چارق و آقاجان بلاغی در میان تنگه‌های موازی و قلل پربرف واقع شده است . بر دامنه دیواره صخره مشرف به این دریاچه سد، کتیبه‌ای به خط ثلث موزون حاوی نام بانی و تاریخ ساخت آن نوشته شده که در مطالعات اولیه چنین خوانده شده است:

 

«حاکم ملک حسین خان سولاق/ ساخت سدی بر روی این ایلاق هاتفی گفت پی تاریخش/ بسته سدی چون بند سکندر»

 

ویژگی قابل توجه این اثر تاریخی، خط ثلث آن است که دارای نوعی کارکرد تزئینی و هنری نیز است. بر اساس متن کتیبه در بند دوم بیت دوم در برگیرنده «ماده تاریخ“ است که به زمان ساخت کتیبه و سد حسین خان سولاق اشاره شده است که بر پایه حروف ابجد عدد 990 به دست می آید .این تاریخ برحسب هجری قمری محاسبه می‌شود.

 

 

آب انبار صفوی

این بنا به آب انبار شیخ علی‌خان معروف است. تاریخ ساخت این بنا با توجه به معماری و فرم هندسی تویزه‌های آجری بنا که برگرفته از فرم هندسی پنچ و هفت است، به دوره صفویه باز می‌گردد.

 

در گذشته کتیبه ای با سنگ مرمر بر روی دیوار سمت چپ راهروی آب انبار نصب بوده است که تاریخ تعمیر بنا را به وسیله « قرامی‌غلام» در سال 1173ه.ق نشان می‌داده است.

 

 

حمام نیلوفر

این بنا در محله در کاروانسرا یا بازار در کنار مسجد جامع اسدآباد قرار دارد این بنا به حمام قدیمی بازار، حمام گلستان و حمام حاجی خان نیز معروف است. در رابطه با تاریخچه بنا سند یا کتیبه ای در دست نیست اما با توجه به قدمت تاریخی آب انبار، می‌توان پایه‌های بنا را متعلق به دوره صفوی دانست که در دوره های متأخرتر بازسازی و نوسازی شده است. اما قرارگیری بنا در مرکز محله قدیمی اسدآباد و قرارگیری در کنار مسجد جامع و آب انبار صفوی شهر نشان از تاریخ غنی بنا دارد.

 

 

تالاب پیرسلمان

این تالاب در 15 کیلومتری غرب اسدآباد قرار گرفته و 12 کیلومتر مسیر آن آسفالته است در جوار تالاب امامزداه پیرسلمان قرار دارد تعدادی چشمه آب معدنی شیرین و جوشان تالابی به وسعت 5/1 هکتار ایجاد کرده اند این تالاب که نام خود را از امامزاده سلمان گرفته است کاربرد تفریحی، زیارتی، کشاورزی و دامداری دارد بعضاً در آن جا به صورت تفننی ماهیگیری نیز می‌کنند از جمله ویژگی‌های این تالاب زندگی تابستانی این پرندگان مهاجر در اطراف آن است از جمله پرندگانی که در آنجا جوجه‌آوری می‌کنند «کشیم کوچک» و «چنگیز نوک سرخ» است در این تالاب ماهی سیاه، کولی‌ماهی و مار آبی وجود دارد. آب تالاب دائمی است و سطح آن کاملاً از نی پوشیده شده است. عمق متوسط آن یک و حداکثر دو متر بوده و ارتفاع آن از سطح دریا 1920 متر است. محوطه پیرامون امامزاده چمنزار است بنابراین برای استفاده زائران و گردشگران تالاب در بهار و تابستان قابل استفاده است.

 

 

روستای ملحمدره

این روستا در شهرستان اسدآباد واقع شده و از قدمت دیرینی برخوردار است و به دلیل شیوه معماری آن به ماسوله غرب کشور شهره است.

 

کتیبه‌های مسجد جامع

مسجد جامع یکی از مساجد بزرگ اسدآباد است که در محل بازار شهر واقع‌ شده و مردم با تجمع در این محل نماز جمعه را برپا می‌دارند. این مسجد چند کتیبه سنگی از دوران صفویه در آن وجود دارد که اهمیت آن را با وجود کتیبه‌ها دوچندان می‌کند.

 

انتهای پیام/

دیدگاه شما

نقشه ماهواره ای اسدآباد
پیش بینی وضعیت هوای اسدآباد
بانک ملت
https://telegram.me/Avaseyedjamal