به گزارش آوای سیدجمال به نقل از تبیان؛ «معلم» هر چند یکی از نام های خداوند نیست؛ ولی با این حال می توان خداوند را به استناد کلام خودش «اولین معلم» نامید: «الذی علم بالقلم علم الانسان ما لم یعلم» (۱)؛ کسی که به وسیله ی قلم تعلیم نمود؛ و به انسان آن چه را که نمی دانست آموزش داد.
هنر زیبای «معلمی» را خداوند بعد از خودش، در درجه ی دوم به پیامبرانش نسبت می دهد و می فرماید:
«هُوَ الَّذی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَكِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفی ضَلالٍ مُبین» (۲)؛ همان خداوندی که در میان جمعیت درس نخوانده، رسولى از خودشان برانگیخت كه آیات خداوند را بر آن ها مى خوانَد و آن ها را تزكیه مى كند و به آنان كتاب و حكمت مى آموزد؛ هر چند پیش از آن در گمراهى آشكارى بودند.
باید گفت که زدودن تاریکی جهل و نادانی با نور علم و دانش، یک امر مقدسی است که از خداوند متعال شروع شده، و به وسیله ی انبیا و اولیای الهی توسعه پیدا کرده، و به دست معلمان عزیز در پهنه ی جامعه ی انسانی گسترش یافته است. بنابراین به آسانی می توان اذعان کرد که کار معلم، ادامه ی فیض خداوندی و الطاف نبوی است.
حضرت خاتم الانبیا صلی الله علیه و آله می فرماید: آیا شما را از بخشنده ترین بخشنده خبر ندهم؟ خداوند بخشنده ترین بخشنده است و من بخشنده ترین فرزند آدم هستم و بعد از من، بخشنده ترین شما، کسی است که دانشی را بیاموزد و آن را نشر دهد و به دیگران آموزش دهد. (۳)
روزی رسول اکرم (صلی الله و علیه و آله) به مسجد رفت و دید دو گروه در آن جا هستند؛ یک گروه به دعا و مناجات مشغولند و گروه دیگر به مباحثات علمی. فرمود: هر دو مجلس به سوی نیکی در حرکتند؛ آنان خدا را می خوانند و اینان دانش اندوزی می کنند و افراد نادان را به فهم عمیق می رسانند؛ اینان برترند. من برای تعلیم و آموختن مأمور شده ام. این را فرمود و در مجلس علم و دانش نشست. (۴)
این جمله ی نغز نیز از آن حضرت نقل شده است: «اِنّما بُعِثتُ مُعلّماً»؛ من تنها برای معلمی مبعوث شده ام. (۵ )
عبد الرحمن سُلَّمی به یکی از فرزندان امام حسین علیه السلام سوره ی حمد را آموخت. هنگامی که فرزند، آموخته اش را برای پدر خواند، چنان او را خوش آمد که هزار دینار و هزار حله و هدایای دیگر به معلم فرزندش عطا فرمود. کسی به این سخاوت حضرت اعتراض کرد، حضرت پاسخ فرمود: این پاداش کجا و آموزشی که او به فرزند من داده کجا؟! (۶)
اهتمامی که به آموزش و تعلیم در سیره و سنت پیامبر و اهل بیت علیهم السلام مشاهده می شود، منحصر به تعالیم وحیانی نیست؛ بلکه مطلق علم آموزی و سواد اندوزی در نظر آنان ارزشمند و همواره مورد توصیه و تشویق بوده است. بعد از جنگ بدر که عده ای از کفار به اسارت مسلمانان درآمده بودند، پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله) فرمود: هر کدام از اسرا که ده نفر از مسلمانان بی سواد را باسواد کند، آزاد خواهد شد. (۷)
از حضرت مسیح (علیه السلام) نقل شده است: کسی که دانشی به دست آورد و به آموخته اش عمل کند و آن را به دیگران نیز بیاموزد، در ملکوت اعظم، با عظمت به شمار آید! (۸)
رسول خدا (صلی الله و علیه و آله) نیز درباره ی ارزش والای معلمی می فرماید: بهترین صدقه و نیکوکاری، این است که انسان دانشی را بیاموزد و سپس آن را به برادرش بیاموزد. (۹)
چنین جایگاه والایی که اسلام عزیز برای معلم ترسیم می کند، جز با تکریم و بزرگ داشتی شایسته و درخور، قدردانی نمی شود. مهم تر از همه، دانش آموزان و دانش جویان باید قدر معلم و استاد خوب خود را بدانند و او را تکریم کنند. چنانچه امام زین العابدین (علیه السلام) در این باره می فرماید: حق معلم و استاد تو این است که به او احترام بگذاری؛ متانت کلاس و مجلسش را حفظ کنی؛ با دقت به سخنانش گوش بسپاری؛ رویت به او باشد و به او توجه نمایی؛ صدایت را بر او بلند نکنی؛ هرگاه کسی از او سؤالی کرد، تو جواب ندهی، بلکه بگذاری خودش جواب دهد؛ در محضرش با دیگری سخن نگویی؛ و در حضور او از کسی غیبت نکنی؛ اگر کسی پیش تو از او بدگویی کرد، از او دفاع کنی و عیب هایش را بپوشانی و خوبی ها و صفات نیکش را آشکارا یاد کنی. (۱۰)
چه بی انصاف و بدکردار هستند کسانی که علم و دانش را از خدا و پیامبرانش گرفته اند، ولی سودای سکولاریزم و جدایی علم و دین در سر می پرورانند! اگر خدا و انبیای الهی اولین معلمان هستند و اگر دین سرچشمه ی علم و دانش است، چگونه می توان دین را جدا از علم و در برابر آن پنداشت؟! چگونه می توان عالَم علم را از عالم دین تفکیک کرد و از آمیختن آن ها جلوگیری کرد؟!
سرّ این کج اندیشی را باید این جا جست وجو کرد که دین یک نگاه جامع و کاملی به انسان و زندگی دارد و دانش دینی مبتنی بر این نگاه جامع و کامل است؛ به همین دلیل، در کنار بدن و سلامت بدنی و لذایذ جسمانی و دنیوی، رشد روحی و سلامت روانی و لذایذ معنوی و سعادت اخروی را نیز می بیند و حتی برای آن اهمیتی بیش تر قائل است. اما سکولاریزم که یکی از افسون های ابلیسی است، به دنبال تهی کردن انسان از حقیقت خود و حقیقت حیات و غافل کردن او از رشد روحی و معنوی و محروم کردنش از لذت های بی انتها و سعادت جاوید است؛ از همین رو، دانش را منهای دانسته های دینی و آموختن را منهای آموزه های حقیقی می خواهد.
از حضرت مسیح (علیه السلام) نقل شده است که می فرماید: چگونه می توان کسی را اهل دانش خواند که دنیای خود را بر آخرتش ترجیح می دهد و آن چه را که به او زیان می رساند، از آن چه به سود او است، بیش تر دوست می دارد؟! (۱۱)
پیامبر اسلام (صلی الله و علیه و آله) می فرماید: کسی که دانشش بیشتر شود ولی هدایت و رشد معنوی اش بیشتر نشود، جز بر دوری اش از خدا چیزی افزوده نشده است. (۱۲)
امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) نیز می فرماید: بدان که خیری نیست در دانشی که سودمند نباشد و آموختن دانشی که سزاوار آموختن نباشد، سودی ندهد. (۱۳)
هنر معلم تنها آموختن دروس مصوّب نیست؛ معلم خوب در کنار آموزش دروس و سرفصل های تصویب شده، باید معرفت و معنویت و بصیرت را نیز به دانش جویان خود بیاموزد و آنان را خوب تربیت کند و سبک درست زندگی را با رفتار و کردار خود به آن ها تعلیم دهد.
همان طور که معلمی، ادامه ی کار خدا و انبیا است، شخص معلم نیز باید تصویری مناسب از خدا و اولیای خدا و الگویی نیکو برای خوب زیستن باشد.
در پایان هم نوا می شویم با پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله) و برای معلمان خوب کشورمان چنین دعا می کنیم: اللهم اغفِرْ للمُعلمینَ و اَطِلْ اَعمارَهم و بارِکْ لهم فی کَسبِهِم؛ خداوندا آموزگاران را مورد مغفرت خود قرار ده و به آن ها طول عمر و برکت در کسب عنایت بفرما! (۱۴)
پی نوشت ها :
۱. علق، ۴ و ۵
۲. جمعه، ۲
۳. میزان الحکمه
۴. بحارالأنوار، ج 1، ص 206
۵. شرح اصول کافی صدرا، ج ۲، ص ۹۵
۶. بحارالأنوار، ج 44، ص 191
۷. فروغ ابدیت، ج ۱، ص ۵۱۸
۸. میزان الحکمه، به نقل از تنبیه الخواطر، ج ۱، ص ۸۲
۹. میزان الحکمه، به نقل از امالی طوسی
۱۰. میزان الحکمه
۱۱. میزان الحکمه، به نقل از منیة المرید، ص ۱۴۱
۱۲. میزان الحکمه، به نقل از تنبیه الخواطر، ج ۲، ص ۲۱
۱۳. نهج البلاغه
۱۴. تاریخ بغداد
انتهای پیام/ن
دیدگاه شما