شهرستان اسدآباد در طی تاریخ آبستن حوادث گوناگونی بوده است.آشنایی نسل کنونی با تاریخ شهرستان امری لازم است.پایگاه خبری تحلیلی آواسیدجمال بر حسب وظیفه رسانه ای خود لازم می بیند با اطلاع رسانی درست و دقیق از این تاریخ سبب آشنایی شهروندان با تاریخ پر فراز ونشیب شهرستان شود.
برای آشنایی با تاریخچه این شهر کسی بهتر از سیدرضا ابوالقاسمی نیافتیم.وی که اسدآباد شناسی برجسته است دارای اطلاعات فوق العاده زیادی از تاریخ این شهرستان است.
سیدرضا ابوالقاسمی قبل از انقلاب اسلامی دانشجوی دکترای مدیریت در کشور آمریکا بوده است که همزمان با انقلاب به علت مشکلات خروج از کشور موفق به ادامه تحصیل نشده و تحصیلات خود در این رشته را نیمه کاره رها کرده است.
وی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی آوا سیدجمال درباره اسدآباد حرفهای جالبی برای گفتن داشت که متن آن در ادامه می آید.
ابوالقاسمی درباره تاریخ این شهر گفت:اسدآباد را در2500سال قبل از میلاد آدِرآپانا می نامیده اند که به معنای عمارت ناهید بوده است.
وی تصریح کرد:این نام در دو کتاب معتبر ایزودور خاراکسی(نویسنده یونان قدیم)وآبراهام جکسون در کتاب ایران پیشین و کنونی ذکر شده است.
این محقق اضافه کرد:در دوره اشکانیان آدرآپانا به عنوان یکی از پایتختهای دولت وقت انتخاب میشود که متاسفانه چندی بعد توسط سپاه روم به همراهی تیگران ارمنی(پادشاه ارمنستان)مورد حمله قرار گرفته و آسیبهای جبران ناپذیری می بیند.
سیدرضاابوالقاسمی خاطرنشان کرد:پس از روی کار آمدن ساسانیان نام آدِرآپانا به اِستِرآباد تغییر پیدا میکند و در زمان حمله اعراب به ایران مردم این شهر مقاومت زیادی از خود نشان می دهند و تعداد زیادی نیز کشته میشوند.
وی ادامه داد:پس از این جنگ سرداری عرب به نام سعدبن وقاص بر این منطقه غالب شد که این غلبه باعث تغییر نام آن به سعدآباد گردید.
ابوالقاسمی تاکید کرد:در زمان آل بویه نیز این سرزمین دستخوش تحولات زیادی بود بطوری که تسلط کردها بر این منطقه صورت گرفته بود و این تسلط همگام با تسلط دیلمیان بر منطقه بود و در این موقعیت زمانی بود که تشیع به دین اول مردم منطقه انتخاب شد.
این محقق برجسته همچنین گفت:در جنگ نادرشاه افشار با توپال عثمان پاشا(سردارعثمانی)شش هزار تن از مردم اسدآباد به کمک سپاه نادر شتافتند و همین تعداد به عنوان برگ برنده سپاه نادر سبب شکست خوردن عثمانی ها از نادر شاه افشار شد که وی به خاطر این کار مردم این سرزمین نهری را ایجاد کرد که بقایای آن نیز هم اکنون موجود است.
این محقق در ادامه گفت:در زمان زندیه خوانین قره گزلو(چشم سیاه)حاکم این منطقه بودند و بعد از مدتی در زمان قاجاریه چهار برادر از ایل افشار که در شهر دورود زندگی می کردند به اسدآباد فرستاده میشوند که تصرف آنها در این منطقه بطوری بود که اسم آن را بعضی مواقع دشت افشار می گفتند.
ابوالقاسمی در ادامه بیان کرد:آخرین بازمانده ایل افشار اشرف الملک بود که در قلعه حسام آباد زندگی میکرد که این حکومت تا دوران پهلوی ادامه داشت.
وی درباره کتاب مرجع خود که تالیف شده است نیزگفت:کتاب آدِرآپانا در گذر زمان،دو جلد که هرکدام 700 صفحه است راشامل میشود،وهم اکنون منتظر چاپ است و در این مینه نامه نگاری های زیادی انجام شده که متاسفانه نتیجه ای در پی نداشته است.
این محقق اسدآباد شناس تصریح کرد:سعی شده در تالیف این کتاب هیچ نکته ای اعم از تاریخی،جغرافیایی،اقتصادی،لهجه،ضرب المثل،آداب و رسوم،بزرگان علم،ادب،هنر و شعر وسایر موارد ناگفته نماند و به عنوان منبع مناسبی برای دانشجویان و علاقه مندان قرار گیرد.
ابوالقاسمی درباره بزرگان شهر نیز گفت:سیدجمال الدین اسدآبادی شخصیتی که آوازه جهانی دارد از مشاهیر اسدآباد میباشد به خاطر اقدامات ارزشمندی که در راه وحدت مسلمین انجام داد برای همیشه نامی نیک در تاریخ خواهد داشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد:ابن شازی مورخ معروف و نویسنده کتاب مجمل التواریخ والقصص،قاضی عبدالجبار اسدآبادی قاضی القضات جهان اسلام،مغیث الدین محوی اسدآبادی از شاعران معروف الهی،عارف بزرگ غنی بیگ اسدآبادی که در دوران صفویه به مقام صدارت رسیدند وابوالسائب اسدآبادی (قاضی القضات زمان خود)از برجسته ترین شخصیتهایی هستند که اهل اسدآباد بوده اند.
دیدگاه شما